Historikus dallamok korhű hangszereken

A tervek szerint július 3. és 10. között rendezik meg a 37. Régi Zenei Napokat Vácott, a Filharmónia Magyarország szervezésében. A több évtizedes múltú rendezvény pedagógus-továbbképzéséről, mesterkurzusairól, valamint nyáresti hangversenyeiről beszélgettünk Szamosi Szabolcs orgonaművésszel, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatójával.

2021. 04. 14. 6:59
null
Valódi kulturális időutazáson vehet részt a közönség Vácott Fotó: regizeneinapok.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakma legnevesebb hazai és nemzetközi professzorainak mesterkurzusaival és különleges koncertekkel várja az ifjú művészeket és a közönséget a 37. Régi Zenei Napok. – A Sopronból indult rendezvény több mint harminc évvel ezelőtt azzal a céllal jött létre, hogy régi kották és kortörténeti leírások segítségével hitelesen reprezentálja a régizenét, s bemutassa ezt a zenei korszakot műveivel, speciális hangszereivel, előadói sajátosságaival. Továbbá úgy hangozzanak el a szerzemények, ahogy például Telemann vagy Bach hallhatta, írta, játszotta – mondta Szamosi Szabolcs, akitől azt is megtudtuk, hogy idén nyáron számos újdonság színesíti a programokat. A Duna menti településen a fiatal művészek, zeneakadémiai hallgatók világhírű professzoroktól tanulhatják meg az olykor aprónak tűnő, de lényegi különbségeket például az előadásmódban, hiszen a fesztiválprogramok mellett szakmai mesterkurzusok is zajlanak majd. – Újdonság, hogy zenei kalandtáborral is bővül a kínálat, idén először pedig a zenei középiskolát végző fiatalok is izgalmas programokon vehetnek részt Kalló Zsolt hegedűművész vezetésével, sőt a nemzetközi kurzusokra is bekukkanthatnak. A zenetanároknak is érdemes nyomon követni a kiírásokat, hiszen akkreditált továbbképzéssel készülünk számukra – sorolta fel a lehetőségeket az ügyvezető igazgató.

A historikus zene legkiválóbb művészei érkeznek hazánkba a világ minden tájáról, és hét mesterkurzus közül választhatnak a jelentkezők. Énekkurzust tart Elisabeth Scholl és Kovács Ágnes, ahol többek között a német barokk repertoárról, Bach- és Telemann-kantátaáriákról, recitativókról és a német szöveg technikai formálásáról tanulhatnak az érdeklődők. Az énekmesterkurzusra a két professzor a jelentkezéshez egy videót is kér, amelyen a hallgatóknak egy barokk és egy klasszikus művet kell bemutatniuk. Balogh Vera fuvola-mesterkurzust tart: a hazai régizenei élet meghatározó fuvolaművésznőjének repertoárja a barokktól a kora romantikáig terjed. Nyáron a Berlini szonátákról és kamaraművekről tanulhatnak a kurzusán. A jelentkezés barokk és modern fuvolával egyaránt lehetséges.

Valódi kulturális időutazáson vehet részt a közönség Vácott
Fotó: regizeneinapok.hu

– Ismét visszatér Magyarországra Sheng-Fang Chiu, a furulya-mesterkurzus professzora, aki szólistaként, kamarazenészként és tanárként is jelen van a mai klasszikus zenei életben. A tajvani származású művésznő a német és olasz barokk zeneművek világába kalauzolja diákjait a régizenei napokon – árulta el Szamosi Szabolcs.

A hegedű-mesterkurzuson a XVII–XVIII. század zenéjének szaktekintélyével, Simon Standage hegedűművésszel találkozhatnak, aki a világ számos országában szólistaként és kiváló kamarazenészként is ismert. Vácott a barokk szonátákról, versenyművekről és a klasszika korai szakaszának vonósnégyeseiről tart kurzust. Malcolm Bilson zongoraművész a régizenei mozgalom egyik úttörőjeként az 1970-es évek elején kezdte Haydn, Mozart, Beethoven Schubert műveit XVIII-XIX. századi zongorákon játszani. Azóta fáradhatatlanul azon dolgozik, hogy a fortepiano visszakerüljön a koncertek repertoárjába és a lemezkiadók is nyissanak a régizene irányába.

Szamosi Szabolcs: nem szabadtéri, hanem templomi koncerteket tervezünk
Fotó: Éberling András

Baranyay Piroska barokk csellón és gambán is rendszeresen koncertezik itthon és Európa-szerte. A legnevesebb régi zenei együttesek első csellóművésznője. Cselló kurzusokon tanít idehaza és Németországban, elsősorban a barokk zene és annak korhű előadása területén. Míg

Vashegyi Györgyöt a régizene kiemelkedő szakértőjeként és kiváló interpretálójaként tartja számon a magyar zenei élet. Nevéhez fűződik két kiváló régizene-együttes, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar megalapítása. E két együttessel hiteles megszólaltatója a régizenei kompozícióknak. A Magyar Művészeti Akadémia elnöke, a program művészeti vezetője barokk énekes és hangszeres kamarakurzust tart.

– A közönség izgatottan várja, hogy a koncerteken is hallhatók legyenek ezek a több száz éves, értékes hangszerek. Mivel a régizenei hangszerek érzékenyebbek a légköri viszonyokra, a húrok anyaga más, sajátosságuk, hogy halkabban szólnak, mint a mai modern hangszerek, ezért – amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi – nem szabadtéri, hanem templomi koncerteket tervezünk. A hangversenyeken fellép az Orfeo Zenekar, a Capella Savaria és a Helsinki Barokk Zenekar. Valódi zenei időutazáson vehet részt a közönség, hiszen ugyanabban az autentikus előadásmódban hallhatják a műveket, ahogy Bach, Händel vagy Vivaldi korában megszólaltak – mutatott rá Szamosi Szabolcs.

A kitöltött jelentkezési lapokat május 28-ig várják a [email protected] e-mail címre. Azoknak, akik május 3-ig jelentkeznek, 20% kedvezményt biztosítanak a kurzus árából. A kurzuskiírásról és a koncertprogramokról pedig a Filharmónia Magyarország honlapján tájékozódhatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.