Hogyan tovább a Kozma-ösztöndíj után?

Kozma ’19 címmel nyitotta meg február 17-én a Kozma Lajos kézműves iparművészeti ösztöndíj 2019-es évfolyamának online megtekinthető beszámoló kiállítását az ösztöndíjat lebonyolító MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. a honlapján. Bár az évfolyam beszámoló tárlata 2020 tavaszán lett volna, megvalósítását meghiúsította a koronavírus-járvány. A kiállításon az ösztöndíjas időszak alatt, 2019-ben készített munkák tekinthetők meg, ezért kíváncsiak voltunk, miként folytatják munkájukat a művészek.  Az elmúlt egy év tapasztalatairól, jelenlegi munkáikról és jövőbeli terveikről kérdeztük az alkotókat.

Pataki Petra
2021. 02. 24. 10:58
null
Herter Kata Fotó: alkotomuveszet.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogyan már a kiállításon bemutatott művek kapcsán is kiemelhető volt azok különbözősége, úgy elmondható, hogy az ösztöndíjasok az ösztöndíj óta is mind más utakon járnak. Van, aki a projektet folytatva és továbbgondolva dolgozik, mások egészen másba kezdtek, és találtunk olyat is, aki csak érintőlegesen kapcsolódik korábbi alkotásaihoz.

Andrási Edina az online kiállításon bemutatott fényszobrai után a papírporcelán-technikánál maradt, de a szobrok helyett a használati tárgyak felé fordult. A tárgyakon az ösztöndíjas időszak technológiai tanulságait és eredményeit felhasználva dolgozik, egyszerűsítve a korábbi megoldásokat. Jelenleg egy hasonló technikával készülő függőlámpa prototípusán tevékenykedik, illetve tervezi egy edénycsalád elkészítését, amiben fel tudja használni a 2019-es ösztöndíjas év tanulságait, de ezúttal inkább a felületekre és a színek beemelésére fókuszálva. Az ösztöndíj óta tanárként is dolgozik, ami új kihívásokat jelent, miközben saját művészeti tevékenységét igyekszik minél több magyar és nemzetközi tárlaton bemutatni. A jövő csapásiránya azonban még kérdéses, ahogyan ő fogalmaz: „Egyelőre egy dilemma dúl bennem a tekintetben, hogy szobrokat vagy használati tárgyakat készítsek, de ez a kérdés időről időre felvetődik és akár egyiknek, akár másiknak engedek teret, a tapasztalat az, hogy ezek az utak egymást támogatják.”

Kelemen Dóra folytatja a már az ösztöndíjas időszak alatt elkezdett kísérleteit, melyeknek eredményei a kiállításon látható Szimbiózis elnevezésű kollekció strukturális ruháiban tekinthetők meg. Jelenleg bőrhulladék és maradék fonalak együttes felhasználásával dolgozik, ezt tartja a legfenntarthatóbb irányvonalnak, amit más újrahasznosítási lehetőségekkel is igyekszik kiegészíteni. Hamarosan elindítja a ruhák otthoni, kis szériás gyártását saját elektronikus kötőgépével.

Szilágyi Sarolt Tekla rekeszzománc-technikával készült, újragondolt celebszentképei után az ösztöndíj lezárta óta már nem ezzel a módszerrel dolgozik, de jövőbeli tervei között szerepel a technikával való további kísérletezés. Jelenleg egyedi megrendelésre készít ékszereket, főleg eljegyzési és jegygyűrűket. Ezek mellett reméli, hogy a jövőben is lehetősége lesz olyan megkötések nélküli, szabad alkotómunkára, melyet az ösztöndíj biztosított számára.

Németh Ninetta az ösztöndíj időszaka alatt megvalósított projektje, a kombucha gombából „termesztett” bevásárlószatyor elkészülése után is kísérletezik a kombucha gombában rejlő lehetőségekkel, ahogy más alternatív anyagokkal is. Ezenkívül új projektet is indított: Ninimal elnevezésű márkájának új kollekcióját fejleszti.

Herter Kata jelenleg is Radicalis nevű növénytartó-sorozatán dolgozik, folyamatosan bővíti a termékpalettát, aminek első darabjai a kiállításon tekinthetők meg. Még az ösztöndíjas időszak alatt tervezte egy vállalkozás elindítását, amelyben az általa készített növénytartókat minikertészettel kiegészítve, növényekkel együtt árulná.

Herter Kata Radicalis lábas kerámia növénytartók
Fotó: alkotomuveszet.hu

A terv mostanra tudott megvalósulni, immár minden adott a vállalkozás sikeréhez, tavaszra pedig a tervek szerint elkészül a vállalkozás honlapja is.

Zala Zsófia az ösztöndíjas projektet folytatva, a kiállításon bemutatott növényi hulladékból készült tárgyai után továbbra is növényi hulladékok felhasználásával készíti alkotásait. Az ösztöndíjas időszak alatt készült tárgyakat továbbfejlesztette és új megmunkálásokkal, másfajta növényi hulladékokkal is elkezdett dolgozni. A 2020-as Határtalan design című kiállításon tervezőtársával, Tóth Ádámmal bemutattak egy installációt a növényi hulladékokkal kapcsolatos kutatásaikról. Jelenleg a termékek sorozatgyárthatóvá tételén dolgozik, valamint különböző formatervezői megrendeléseknek tesz eleget és gyerekeknek tart kreatív foglalkozásokat. A jövőben tervezői tanulmányait szeretné folytatni és más tervezőkkel közösen dolgozna körforgásos, újrahasznosítható tárgyak létrehozásán.

Tengely Nóra a 2019-es év után 2020-ban is elnyerte a Kozma Lajos-ösztöndíjat, immár harmadik alkalommal. Az ösztöndíj első két évében merevített ezüstláncok kőfoglalatként való felhasználásával foglalkozott, mely lehetőséget biztosított nekia a témában való elmélyülésre és a technikai lehetőségek kiaknázására – ennek eredménye tekinthető meg a Kozma ’19 kiállításon. A harmadik ösztöndíjas évben azonban egészen új vizekre evezett. A korábbi kísérletek során felvetődött a láncszemek méretét érintő léptékváltás, mely legújabb sorozatának alapötletét adta. A korábbi munkáinál az apró, ékszer méretű láncokkal foglalkozott, tehát ékszerből ékszer létrehozása volt a célja. Az új sorozatban azonban egészen nagy, ipari méretű láncokkal dolgozik, amelyeket édesvízi gyönggyel kombinál, ennek köszönhetően egy új vizuális világ rajzolódik ki. Az ösztöndíjas időszak tapasztalatairól így nyilatkozott: „Bár az ösztöndíjprogram a végére ért, a munkát nem hagytam abba. Számos új ötlet vetődött fel bennem azóta, amelyeken jelenleg is dolgozom, és szeretném, ha a novemberre tervezett első önálló kiállításomon ezeket a tárgyakat is be tudnám mutatni. Az elmúlt három év a legtermékenyebb időszakot jelentette szakmai életemben. Lehetőséget biztosított arra, hogy olyan költséges és lassan formálódó projektekbe fogjak, amelyekre más körülmények között nem lenne lehetőség. Ezekből az ötletekből és tapasztalatokból évek múlva is inspirálódni fogok, hiszen rengeteg felvetett ötletcsíra vár még megvalósításra a jövőben.”

Az ösztöndíj mindannyiuk alkotói útját érdemben tudta segíteni, a támogatásnak köszönhetően elindulhattak saját művészi útjukon. A kiindulópontot jelentő ösztöndíjas anyag március 17-ig megtekinthető a MANK weboldalán, az új munkákat pedig izgatottan várjuk!

(A szerző a Kozma ’19 című kiállítás kurátora)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.