Honvédsuli Magyarországon és a TOBE Galleryben

A Bartha Máté Kontakt című fotósorozatából készült válogatás, több külföldi bemutató után, szeptember 2-tól megtekinthető Budapesten, a TOBE Galleryben.

2020. 08. 23. 13:56
null
Fotó: Bartha Máté Forrás: barthamate.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alkotó így ajánlja kiállítását honlapján: Valahol Kelet-Európában a gyerekek minden nyáron összegyűlnek, hogy katonai egyenruhát húzzanak, kemény körülmények között sátrazzanak és fegyverrel lőjenek. Egy kívülálló számára maga az ötlet ijesztőnek tűnik. Számukra ez a valódi élet. A Honvédsuli elnevezésű egyesület elkötelezett amellett, hogy 10 és 18 év közötti gyermekek számára fegyelmet, hazafiságot és hagyományőrzést tanítson.

A Honvédsuli weboldalán az ígéri, hogy „a programban önkéntesen részt vevő fiatalok megtapasztalhatják életkoruknak megfelelően a katonai rendtartás alapvető szabályait (tisztelet, alakiság, egyenruha, fegyelem, valamint a bajtársiasság fogalmát). Fejleszthetik a lőkészségüket, elsajátíthatják a rádió- és jelkommunikáció alapjait. Ismereteket szerezhetnek a terepen való tájékozódásról, valamint a túlélési és táborozási praktikákról.”

Bartha Máté 2011-ben végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vizuális kommunikáció szakán, 2019-ben pedig a Színház és Filmművészeti Egyetem dokumentumfilm-rendező szakán szerzett diplomát. 2017-ben Capa-nagydíj-ösztöndíjas, majd 2018-ban a Capa-nagydíj nyertese lett. Bajnok című rövidfilmje 2018-ban elnyerte a Budapest International Documentary Festival különdíját. Kontakt című sorozatával 2019-ben a Recontres d’Arles Louis Roederer Discovery Award nyertese. Szél viszi című diplomafilmje a 16. Verzió Filmfesztivál diák- és elsőfilmes versenyprogramjában debütált és lett a kategória legjobbja.

Fotó: Bartha Máté/barthamate.com

A TOBE Gallery a kortárs fotográfia egyik bemutatóhelye. Puskás Bea és Opitz Tomas 2013-ban azzal a céllal nyitották meg, hogy teret adjanak olyan ibero-amerikai és hazai alkotóknak, akikben a magas művészi minőségre való törekvés kísérletezőkedvvel párosul. Ibero-Amerika névvel az egykori spanyol, portugál gyarmatokat illetik. A kötődés oka, hogy Opitz Tomas 1971-ben Caracasban született. 2003-ban határozta el, hogy visszatér szülei hazájába.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.