Idén is megrendezik a Szemrevaló filmfesztivált

Az eseményen az elmúlt időszak osztrák, német és svájci német nyelvű filmtermés legjobbjai láthatók.

Izsó Zita
2020. 09. 24. 11:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 1–8. között tartják meg Budapesten a Szemrevaló ǀ Sehenswert Filmfesztivált, a filmeket pedig Debrecenben, Pécsett és Szegeden, valamint online is vetítik. A hetedik éve megrendezett eseményen az elmúlt időszak osztrák, német és svájci német nyelvű filmtermés legjobbjait mutatják be az érdeklődőknek.

A fesztivál nyitó alkotása Burhan Qurbani Berlin Alexanderplatz című filmje, ami Alfred Döblin híres regényén alapszik. A Művész Moziban október 1-jén vetített film főszereplője a nyugat-afrikai menekült, Francis, aki Berlinbe érve épp olyan könyörtelen körülményekkel találja szemben magát, mint Franz Biberkopf bérmunkás Döblin regényében. Francis eleinte nem akar drogkereskedelemmel foglalkozni, de később egyre inkább bűnöző szállásadója befolyása alá kerül. Később megismerkedik Micivel, a prostituálttal, és életében először találkozik a boldogsággal. A film Fassbinder változatát is megidézi, ugyanis szintén a társadalom és a kívülállás kérdéseit járja körül.

Hüseyin Tabak filmje, a Gipsy Queen a Hamburgban élő egyedülálló anya, Ali történetét meséli el. Ali szobalányként dolgozik, de elveszti állását, ezért a bordélynegyed egyik kocsmájában vállal állást, ahol a pincében bokszedzéseket tartanak. Ali apja bokszoló volt, és gyerekkorában edzette a lányt, de kitagadta, amikor megszökött szerelmével. Nemsokára azonban Ali gyerekei is elszöknek, és úgy tűnik, mindent elveszít.

A Gypsy Queen főszereplőjének apja bokszoló volt és gyerekkorában edzette a lányt
Fotók: Szemrevaló filmfesztivál

A Wolkenbruch különös útja egy siksze karjaiba című film főszereplője egy ortodox zsidó fiatalember, aki eddig engedelmesen megtett mindent, amire anyja utasította. Eljött azonban az idő, amikor édesanyja elkezd feleséget keresni neki, és sorra mutatja be a jelölteket. Ekkor a fiú hirtelen elkezdi a saját útját járni, és az egyetemen beleszeret egy nem zsidó lányba. Michael Steiner vígjátéka Thomas Meyer Wolkenbruch különös útja egy siksze karjaiba című könyve alapján készült, és Svácj Oscar-jelöltje volt a Legjobb külföldi film kategóriában.

A Wolkenbruch különös útja egy siksze karjaiba egy ortodox zsidó fiatalemberről szól, aki elkezdi a saját útját járni

Mariko Minoguchi Végzet és kezdet című filmje Nora és Aron szerelmének és kapcsolatának története, aminek a fiú hirtelen halála vet véget. Nora úgy próbálja enyhíteni fájdalmát, hogy egy másik férfivel, Natannal kezd találkozgatni. Van egy olyan érzése, hogy ismeri Natant valahonnan, de nem is sejti, mi köti össze őket.

A Goethe Intézet, a Svájci Nagykövetség és az Osztrák Kulturális Fórum által közösen szervezett fesztivál október 5. és 8. Távmozi formájában, online is látható lesz. A járványhelyzettel kapcsolatos biztonsági intézkedések miatt pedig a filmek készítőivel folytatott beszélgetések ebben az évben a világhálón zajlanak majd. A fesztivál előzetese itt tekinthető meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.