Időhúzás címmel nyílt online kiállítás a Modemben

Rendhagyó módon múlt szombaton online nyílt meg Kicsiny Balázs eddigi legteljesebb kiállítása, Bódi Kinga kurátorságával. A Modem legnagyobb terében a nyolcvanas évek szenes munkáitól egészen a 2020-as Végső vágásig látható az életmű.

2020. 11. 16. 9:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Időhúzás Kicsiny Balázs kortárs magyar képzőművész első olyan tárlata, amely életműve valamennyi korszakának átfogó bemutatására vállalkozik. Egymás mellett láthatjuk a korai, az 1980-as évek második felében készült sötét festményeket az 1990-es évek jellegzetes szenes munkáival és a 2000-es évek óta készített hol sokalakos, hol egyalakos emberszabású műalkotásaival. Néhány videómunkája is helyet kapott, és az installációkból ismert figurákat burleszkszerű szituációkba helyező színezett rajzaiból is széleskörű áttekintést kap az érdeklődő.

– Régóta dolgozunk a legújabb tárlatunkon, olyan régóta, hogy már alig emlékszünk a kezdetekre. Még a nyugodt, véget nem érőnek hitt időben indult a munka, és a nyitást is hónapokkal, fél évvel ezelőttre terveztük. Nagy közönséggel, Budapestről induló tömött busszal, performance-szal, tárlatvezetésekkel, katalógusbemutatóval, sok-sok kísérőprogrammal. A vége belenyúlt volna a Múzeumok éjszakájába, több ezer látogatóval. És mi maradt? Egy remek kiállítás egy zseniális életmű nyomán. Egy remek életmű, egy zseniális kiállítás nyomán – áll a kiállításról szóló ajánlóban.

Fotó: Modem

Süli-Zakar Szabolcs köszöntőjével indult az online megnyitó, aki elmondta, hogy a Modem 15 éves történetében többször is állított ki itt Kicsiny Balázs. Örömét fejezte ki, hogy munkásságának három évtizedét átölelő retrospektív tárlata nyílik most meg a Modemben. Nagy Zsolt színművész Thomas Bernhard, Komédia? Vagy tragédia? című művét adta elő, mintegy ráhangolva az érdeklődőket a különleges kiállítás befogadására.

– Az Időhúzás címet a futballból kölcsönöztem – avat be a kiállítás címének történetébe a művész. – Mindenki ismeri azt az idegesítő helyzetet, amikor a játékos nem dobja be a labdát, húzza az időt. Ez a bizonytalanság, hogy tegyük vagy ne, úgy gondolom, erre a helyzetre is igaz. Feladatunk, hogy csökkentsük a passzív játékidőt, csak nem tudjuk, hogyan.

Kicsiny alkotásaiban különféle foglalkozások és emberi helyzetek allegorikus dimenziójának vizsgálatára fókuszál. Eltérő időrétegeket sűrít össze egy-egy műalkotásban, így mutat rá az idő- és térbeli távolságok illékonyságára, illetve arra, ahogy a különböző korok egymásra épülve párbeszédben állnak egymással. Emberi jellemeket, filozófiai kérdéseket, nem egy esetben művészettörténeti toposzokat egyesít abszurd ikonográfiájú, figurális pózaiban, amelyek a befogadó szeme láttára válnak élethelyzetekké. A tárlat különlegessége, hogy a Modem 2. emeleti csarnokszerű kiállítótermében most először láthatjuk fizikailag egymás mellett Kicsiny tizenkét ikonikus installációját, amelyek ezáltal szimbolikusan is első ízben kerülnek egymással párbeszédbe. A kiállításra számos hazai és nemzetközi köz-, illetve magángyűjteményből érkeztek művek.

Fotó: Modem

Bódi Kinga, a kiállítás kurátora és Kicsiny Balázs közös tárlatvezetése megismerteti az érdeklődőt a részletekkel, megértünk összefüggéseket. Bódi Kinga kiemelte, hogy fontosnak tartja a teret, ahol megvalósult a kiállítás, amely egy szimbolikus játszótér. A művész térben és időben létrejött munkáit összehozta egy térbe, kérdés, hogy párbeszédbe kerülnek vagy nem. Lehet, hogy ezt mindenki maga kell, hogy megérezze. Ide kattintva megismerhetjük a művész szemén keresztül az Időhúzás című különleges kiállítást, amely 2021. április 11-ig látható.

A tárlat ajánló videója itt tekinthető meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.