Időutazás plakátlányokkal

Tóth József Füles fotóművész a Legendás fotómodellek a XX. századból című tárlatán a reklámfényképezés hőskorszakából mutat be válogatást kedvenc modelljeiből a Klebelsberg Kultúrkúriában.

Pataki Tamás
2019. 02. 08. 12:18
null
Múlt és jelen találkozása – Pataki Ági arcai Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fabulon, Caola, Videoton – egykor az egész ország név szerint ismerte azokat a fotómodelleket, akik krémet, táskarádiót vagy éppen egy izzót reklámoztak. Tóth József Füles fotóművész a Legendás fotómodellek a XX. századból című tárlatán a reklámfényképezés hőskorszakából mutat be válogatást kedvenc modelljeiből a Klebelsberg Kultúrkúriában.

Igazi nosztalgiautazás volt ez, mert ha létezik olyan kifejezés, hogy „Magyarországon világhírű”, akkor ennek a párja „a rendszerváltás előtt világhírű” kellene legyen, hisz erről van szó: 1989 előtt ezek a fotómodellek ott voltak mindenen: naptárakon, plakátokon, magazinok címlapjain, ráadásul mindenki név szerint ismerte őket – ma talán Palvin Barbara jut az emberek eszébe, több név nem. De Tóth József Füles szerint ebben az első vonalban nem is voltak oly sokan, talán mindössze harminc nagy névről lehet beszélni.

Ahogy képről képre haladtunk, a fotós szinte mindegyik hölgyről tudta, hogy mi lett velük modellkedés után: volt, aki családanyává vált, más filmproducer lett, mint a sajtóbejáráson résztvevő Pataki Ági, a ,,fabulonos lány”.

Múlt és jelen találkozása – Pataki Ági arcai
Fotó: Teknős Miklós

A fényképész többet időzött Lantos Piroska posztere előtt. Elmondta, hogy egészen különleges eset az övé: mivel magasabb volt, mint a magyar modellek általában – 170 centi helyett 180 –, és nem volt úgynevezett sablonarca, talán neki volt a legnagyobb esélye arra, hogy világhírű modell legyen. Külföldön is rendkívüli karriert futott be, Párizsban a Chanelnek is dolgozott, az Egyesült Államokban is keresett modell kezdett lenni, mígnem New Yorkban meg­gyilkolták.

A Tóth József Fülesre jellemző szellemes ötletek, a humor vagy a groteszkre való hajlam nagyon jól látszik ezeken a fényképeken: az egyik modell fején faforgácskorona, a másikén flamingóvirágok vannak, hiszen a fényképész mindig szabad asszociá­ció által próbálta az adott, reklámozandó termékhez vagy szolgáltatáshoz kötni a plakátokat.

1972 és 1990 között számtalan reklám és emblematikus plakát került ki a fotós műhelyéből, amelyek az akkori hétköznapok részévé váltak, csakúgy, mint a korszak lenyomatát tükröző plakátokon szereplő modellek. A kiállítás igazi retroélményt nyújthat, és a ma 18 órakor kezdődő kiállításmegnyitón közönségtalálkozót is tartanak, amelyen az egykori modellek közül többen is részt vesznek. A tárlat március 3-ig ingyenesen látogatható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.