Így írna Rejtő a gyerekeknek

Ruff Orsolya tavaly megjelent, A zöld macska titka című könyvének folytatása az idei A zöld macska és a titkos átjáró című meseregény.

Nagy Koppány Zsolt
2019. 07. 23. 13:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ruff Orsolya tavaly megjelent, A zöld macska titka című könyvének folytatása az idei A zöld macska és a titkos átjáró című meseregény. Az első kötet bonyodalmai sokat egyszerűsödtek a második könyvre, ez már nem kizárólag az állatok, hanem az emberek világában játszódik, igaz, a korábbi történetből egy titkos és varázslás útján megnyíló átjárón érkezett szereplőkkel.

Az első részben megismert kislány, Virág visszakerül az emberek közé, és elkíséri őt a címben is említett zöld macskát büszke ük-ük-üknagyapjának tudó Zizi macska, előkerül egy bohókás és cuki nagymama (aki persze közben amolyan jó boszorkány is), néhány vicces mellékszereplő (például egy tagbaszakadt hentes, aki él-hal az édességekért) és Virág néhány osztálytársa, akikről kiderül, hogy nem is olyanok, amilyenek elsőre látszanak.

A kötet végén még az időutazás is szóba kerül, de minden egyben van, kompakt és magabiztos kézzel megírt könyv.

Ruff Orsolya könyveinek – és különösen az első résznek, amely igen jelentős százalékban egy állatkocsmában/tejivóban, név szerint a Lármás Rumliban játszódik – legnagyobb erénye a Rejtő Jenőre emlékeztető humoros stílus és szövevényes történetszövés. Képzeljük el Rejtőt gyerekeknek szánt könyvet írni, amely az állatok világában játszódik: „– Itt van kettő és fél. A többi a magáé… cicus – dörmögte az ősz, púpos cickány, és élvezettel markolt rá a korsóra. Ahogy pofájához emelte, hátán megfeszült a szilvazöld kabát. Törzsvendég volt a Lármás Rumliban, ahogy az apja, az öregapja és az ő apja is sok-sok korsónak a fenekére nézett már a kérges falak között. A háta mögött, a falon kifakult fotók őrizték szomjas emléküket. Kergedombi Eduárdnak nem volt szíve megtörni a szép családi hagyományt, és titkon arra vágyott, hogy egy napon az ő szőrös képe is felkerül a falra.” És egy másik: „– Na mi van, Latyak? Elfogyott a féregpárlat? – kuncogott egy tejissza hang a kocsma mélyén, de Zizike alacsonyan röpülő mosogatórongya hangos csattanással elhallgattatta.”

Mindkét kötet bővelkedik hát humorban, akcióban és mindenféle olyan izgalomban, amiről az ember azt gondolná, a gyerekek szeretik, és a második kötet vége egyértelművé teszi, hogy a történetnek koránt sincs vége, minden bizonnyal hamarosan újabb rész következik.

Ruff Orsolya: 1. A zöld macska titka. 2. A zöld macska és a titkos átjáró. Manó Könyvek, Budapest, 2018, 2019.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.