Indul a Nemzeti Filmintézet történelmi dokumentumfilmes pályázata

A televízióra készülő filmtervek benyújtási határideje május 21.

Forrás: MTI2020. 04. 24. 12:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőtől várja a jelentkezéseket a Nemzeti Filmintézet (NFI) történelmi dokumentumfilm-pályázatára; a televízióra készülő filmtervek benyújtási határideje május 21. – közölte az NFI pénteken az MTI-vel.

Az összegzés szerint az NFI a korábbi pályázati rendszer (Mecenatúra Program) alapjaira építve írta ki az archív tartalmak újra felhasználásával, történelmi vagy sporttörténeti eseményeket, személyeket, helyszíneket és évfordulókat feldolgozó, televízióra készülő történelmi dokumentumfilm-pályázatot.

A Nemzeti Filmintézet online televíziós pályázati felületén legalább 42 perc hosszúságú filmtervek szinopszisaival lehet jelentkezni május 21-ig.

A történelmi dokumentumfilmekre idén 200 millió forint támogatási keret áll rendelkezésre, filmtervenként maximum 40 millió forint gyártási támogatásra lehet pályázni. A pályázati eljárás végén a Televíziós Döntőbizottság szavaz a támogatásokról.

A tájékoztatóban emlékeztettek arra, hogy az NFI korábban már meghirdette a televízióra készülő dokumentum-, ismeretterjesztő-, animáció-, tévé- és a kisjátékfilmes pályázatokat, valamint a magyar filmtámogatási rendszer újdonságaként a tévésorozat-pályázatot is. A beérkező pályaművek feldolgozása és értékelése folyamatos.

A teljes pályázati kiírások elérhetők az NFI honlapján.

Mint írják, az NFI elkötelezett abban, hogy az egész estés mozifilmek mellett kulturális értéket teremtő televíziós alkotások is készüljenek a központi költségvetési támogatásból.

Az intézet elsődleges célja a koronavírus miatt kialakult helyzetben, hogy folyamatos támogatási tevékenysége révén minél több munkalehetőséget biztosítson a filmiparban dolgozóknak.

A tájékoztatóban emlékeztettek arra is, hogy a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került szabadúszó filmesek azonnali megsegítésére az NFI Filmipari Segélyalapot kezdeményezett, amelyre 50 millió forintot különített el. Az alap célja, hogy rendkívüli jövedelempótló gyorssegély útján támogassa a megbízás nélkül maradt filmeseket. A Filmipari Segélyalapot a magyar mozgóképszakmát tömörítő Magyar Filmakadémia működteti, bővebb információ a magyarfilmakademia.hu honlapon érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.