Ismert és elfelejtett magyar háborúk könyve

Pataki Tamás
2019. 07. 05. 14:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kíváncsi arra, pontosan hány csatát vívtunk a középkorban? És hogyan győztünk vagy veszítettünk? Ebben a könyvben megtalálhatja az összeset a 899-es brentai ütközettől kezdve egészen az 1490-es csonthegyi csatáig. A többrészesre tervezett hadtörténeti sorozat első kötetében 155 összecsapást írtak le a szerzők, melyeknek nagy része szárazföldi ütközet és ostrom volt, de belekerült néhány tengeri összecsapás és a Velence elleni híres magyar vállalkozás (900) is. A csatákat betűrendbe rendezték, és velősen, mégis sok információval írják le a kiváltó okokat, magát a harcot és annak a következményeit.

Különösen érdekesek a magyar történelem elfelejtett, nagy délvidéki csatái, melyeket a Keletrómai, azaz a Bizánci Birodalom ellen vívtunk a XI. és a XII. században. Több tízezres hadseregek vonultak fel akkor a déli vármegyékben, és a mai fülnek furcsán hangozhat az is, hogy a bizánci hadsereg egyszer az Északkeleti-Kárpátokon át tört be Erdély területére, ahogyan az is, hogy a régi Szerém vármegyéhez tartozó Zimonynál maga

I. Mánuel bizánci császár is megjelent. Feltűnik ezekben a csatákban egy elfelejtett hadvezér, Dénes Bács megyei ispán is, a magyar–bizánci háborúk magyar hőse.

Weiszhár Attila–Weiszhár Balázs: A magyar középkor csatái. Unicus Műhely, 2019.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.