Isztambulban nyitott újabb kiállítást a Közlekedési Múzeum

Az Isztambuli Magyar Intézet és a Közlekedési Múzeum kiállítása 2020. február 1-jéig látogatható és a tervek szerint jövőre a Duna-menti országokban is bemutatják.

Forrás: MTI2019. 11. 22. 20:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Isztambuli Magyar Intézetben nyitotta meg legújabb kiállítását a Közlekedési Múzeum a török-magyar hajózási kapcsolatokról.

A tárlat eredeti műtárgyakon, gazdag fotóanyagon, menetrendeken, térképeken keresztül azt a közlekedési és külkereskedelmi kapcsolatot mutatja be, amely a 19. század során megnyílt új útvonalak révén indult fejlődésnek – áll a Közlekedési Múzeum MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Mint írják, a történelmi török-magyar dunai és tengeri kapcsolatokat november 20-án nemzetközi tudományos konferencia keretében értékelték az osztrák, horvát, török és magyar múzeumi szakemberek és kutatók.

Az Isztambuli Magyar Intézet és a Közlekedési Múzeum kiállítása 2020. február 1-jéig látogatható és a tervek szerint jövőre a Duna-menti országokban is bemutatják.

A közleményben Zsigmond Gábort, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettesét idézik, aki elmondta: a Közlekedési Múzeum nagy figyelmet fordít arra, hogy megújítása idején is megmutassa a falai közt folyó szakmai munka eredményeit. Ez két éven belül immár a tizenkettedik külföldi helyszín, ahol kiállítást mutatnak be. A 19. század közepén megerősödő Duna-menti közlekedési és gazdasági kapcsolatok témáját az Európai Unió támogatásának köszönhetően nemzetközi tudományos konferencia keretében értékelték múzeumi szakemberek és kutatók. A kiállítás a kétnapos programsorozat második napján nyílt meg.

A tárlat és a nemzetközi tudományos konferencia az Isztambuli Magyar Intézet Diversity in Unitiy: Intercultural Dialogue through the Waves of Danube című Európai Unió által támogatott programjának keretében valósult meg.

Az Opening to the East/Nyitás Keletre című angol-török-magyar nyelvű kiállítás célja, hogy bemutassa a számos utazó fantáziáját és a magyar gazdaságot is megmozgató török-magyar hajózási kapcsolatok történetét. A kiállítást Keller László főkonzul, Fodor Gábor, az Isztambuli Magyar Intézet igazgatója és Zsigmond Gábor nyitotta meg.

A tárlaton a múzeum számos műtárgya is látható, többek között egy több mint százéves magyar hajómodell. A modell a Corvin gőzhajót ábrázolja, amely az első világháború előtt menetrend szerint járt a dunai román és bolgár kikötők, valamint Isztambul között, rendszeresen szállítva a Vaskapun át Budapestről érkező árukat is. A számos hajómodell mellett a Magyar Folyam- és Tengerhajózási Rt. tiszti kalapja, díszkardja is Isztambulba érkezett. A kiállítás egyik további érdekessége az a megolvadt üvegpalack, amit az Erzsébet Királyné gőzhajó 1912-es tragédiája után Strotzka Norbert főgépész holtteste mellett találtak.

Az Isztambuli Magyar Intézet és a Közlekedési Múzeum együttműködése tavaly kezdődött, amikor az 1912. évi Budapest-Isztambul autós túrautat dolgozták fel közös kiállításon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.