Itáliai utazás az Urániában

Hétfőtől tizennégy exkluzív vetítéssel folytatódik az Uránia és a Budapesti Olasz Kultúrintézet két éve kezdődött közös programsorozata.

Magyar Nemzet
2019. 12. 01. 10:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lombardiától Szicíliáig kalauzol az Itáliai utazás – Olaszország régiói a filmek tükrében című vetítéssorozat az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Hétfőtől tizennégy exkluzív vetítéssel folytatódik az Uránia és a Budapesti Olasz Kultúrintézet két éve kezdődött közös programsorozata, amely filmritkaságokon keresztül idézi meg az olasz kultúra, az olasz nyelv és az olasz táj szépségeit, jellegzetességeit. Először Róma, az Örök Város volt az úti cél, utána a délolasz régiók, most pedig az északi tartományok és városok, köztük Torinó, Milánó, Ferrara hangulatát ismerhetik meg az érdeklődők. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

A nagy mesélő, az Oscar-díjas Giu­seppe Tornatore Arany Pálmára jelölt, érzelmes filmje, a Mindenki jól van nyitja meg a műfajilag változatos, vígjátékokban is bővelkedő sorozatot. Marcello Mastroianni egy megözvegyült, nyugdíjazott szicíliai kishivatalnokot alakít, elhatározza, hogy felkeresi gyermekeit, akiket évek óta nem látott. Útja Nápolytól Torinóig vezet.

Több történet szól észak és dél találkozásáról. Gianni Amelio Arany Oroszlán-díjas Szicíliai testvérek című mozijában, illetve Luchino Visconti Ezüst Oroszlán- és Golden Globe-díjas drámájában, a Rocco és fivéreiben egy-egy déli család próbál szerencsét északon, míg Luca Miniero Isten hozta délen! című fergeteges vígjátékában egy lombardiai postamestert helyeznek át büntetésből Nápoly környékére. A Berlinalén FIPRESCI-díjjal jutalmazott Dafne című film Down-szindrómás főhősnőjének története pedig Toscanába visz.

Federico Fellini századik születésnapján, január 20-án az Amarcordot vetítik – az Oscar-díjjal is elismert film a rendező gyermekkorának színhelyére, az emlékekből újraalkotott Riminibe viszi a nézőt, ahol a harmincas évek elején néhány kamasz rácsodálkozik az életre.

Dél-Olaszországban játszódik Jack London regényének Itáliába helyezett filmfeldolgozása, a Martin Eden és az Eduardo De Filippo drámája alapján mai környezetben forgatott bűnfilm, A Sanitá negyed polgármestere, valamint Francesco Rosi Kezek a város felett című klasszikus korrupciós története is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.