Januárban rendezik a Pajtaszínházi Szemlét

Ötödik éve folytatódik a vidéki amatőr társulatokat támogató Pajtaszínház program, a színjátszókörök 2020 januárjában a budapesti Nemzeti Színházban mutatkoznak be a Pajtaszínházi Szemlén – hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón, Budapesten.

Forrás: MTI2019. 10. 28. 22:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pajtaszínház program országos szakmai napjára hétfőn 19 megye településéről, többek között Kömpöcről, Pellérdről, Gádorosról, Girincsről, Királyhegyesről, Bősárkányból és Mányról érkeztek képviselők a budapesti Nemzeti Színházba.

A kulturális államtitkárság mindent megtesz, hogy megfelelő támogatásban részesítse Magyarország egyik legfontosabb programját, valamint hogy az országhatárokon túllépve is erősítse azt – hangsúlyozta Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a szakmai programokat megelőző hétfői sajtótájékoztatón, Budapesten.

A program alapja az alkotásba, a színház közösségalkotó és megtartó erejében való hit – mutatott rá Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, hozzátéve: a Pajtaszínházi Szemle tetőpontjai a legszebb ünnepi pillanatok közé tartoznak, mert tele vannak életigenléssel.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője elmondta, hogy a program a közművelődési szakma megújulásáról is szól, arról, hogy a szakemberek közösen dolgoznak a közösségért a helyiekkel.

Kiemelte, hogy egy-egy közös cselekvés szociális háló is egyben, az érintett települések 43 százalékában új darabok is készülnek. Az önszerveződő közösségek életre kelnek és életben maradnak, emellett a környékbeli települések is igénylik, hogy a színjátszókörök az új produkciókat az ő rendezvényeiken is bemutassák – fűzte hozzá.

Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, a program szakmai koordinátora felidézte a korábbi évek eseményeit, valamint elmondta azt is, hogy a csoportok színművészek mentorálásával fognak dolgozni.

Az amatőr társulatok 2020 januárjában a budapesti Nemzeti Színházban mutatkoznak majd be a Pajtaszínházi Szemlén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.