Jaschik Álmos és a ,,halhatatlan papiros”

Jaschik Álmos (1885–1950) grafikus, festő, iparművész, szakíró művészpedagógus és jelmeztervező volt. Munkásságát mutatja be az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új virtuális kiállítása.

Magyar Nemzet
2020. 12. 10. 12:30
null
Jaschik Álmos Vitéz László-bábfejterve, 1933 körül Fotó: PIM-OSZMI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1936-ban új színház megnyitásának tervéről adtak hírt a lapok. A Fajankó Művészek Bábszínházának egyik szellemi atyja Jaschik Álmos volt. 2020-ban a művész születésének 135. és halálának 70. évfordulójára emlékezünk. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállításának középpontjában kevésbé ismert bábművészeti tevékenysége és az 1930-as évek bábos törekvései, kezdeményezései állnak, de néhány művön keresztül felvillantják életútját – iparművészeti, grafikai, jelmez- és díszlettervezői munkái közül válogatva.

A „halhatatlan papiros” kifejezés egy 1930-as kritikából származik és nagyon találó Jaschik Álmos életművére. Minden munkája kötődik a papírhoz: könyvkötései, grafikái, jelmezei, díszletei, makettjei, bábjai, rajzfilmje mind papíron születtek, és ha megvalósultak is, ma újra csak a papír – tervek, nyomatok, fényképek – őrzik emléküket.

A virtuális tárlatot a PIM-OSZMI gyűjteményeinek anyagából állították össze, a látogatók azonban találnak alkotásokat a Petőfi Irodalmi Múzeumból, az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti és Zeneműtárának gyűjteményéből, az Iparművészeti Múzeumból, magángyűjteményekből és korabeli folyóiratokból is.

Jaschik Álmos Vitéz László-bábfejterve, 1933 körül
Fotó: PIM–OSZMI

Itt tekinthető meg a kiállítás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.