Jó lenne elhalasztani a versenyfesztiválokat

A hazánkban rendezett fesztiválok menedzsmentének mindössze húsz százaléka gondolkodik most abban, hogy más időpontra helyezi a találkozót a koronavírus-járvány miatt, de a szervezők nagy része még kivár a döntéssel. Különösen fontos azoknak a fesztiváloknak a csúsztatásban gondolkodnia, ahol nemcsak az együttlétről és a kikapcsolódásról, de szakmai versenyről is szól a találkozó.

Szilléry Éva
2020. 04. 04. 14:03
null
Még nem ment füstbe minden. Koncert a Bőköz Fesztiválon Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közölte az első adatokat a Magyar Fesztivál Szövetség arról, hogy mit jelent ennek a hazánkban egyébként meglehetősen népszerű kulturális és turisztikai ágazatnak a világjárvány és az azzal együtt járó közösségi kulturális események moratóriuma.

Eszerint piaci szereplőként a fesztiválok együttes költségvetése 36 milliárd forint, közel 80 milliárd forinttal gazdagítják a nemzeti jövedelmet, továbbá 37.000 embernek biztosítanak munkát. A világjárvány miatt a fesztiválok 15%-a már biztosan elmarad, 20%-a gondolkodik más időpontra való áthelyezésen és 65%-uk pedig még nem döntött erről az évadról.

Közben a szervezők egyéb alternatív megoldásokban, kisebb találkozók szervezésévben vagy újabb technikák használatában, mint például az online streaming szolgáltatás, hidalnák át ezt az időszakot, hogy életben tartsák az ágazatot. Olyan esetben például, mint a Pécsi Országos Színházi Találkozó, ahol nemcsak együttlét, de a szakmai verseny is zajlik, érdemes elgondolkozni, miként lehet a neten stream adásban leadni és értékelni a kiválasztott előadásokat.Ennek azonban feltétele, hogy a darabokról több kamerás jó minőségű felvételek legyenek, amelyekkel a színházak feltételezhetően nem készültek. A zsűri értékelést azonban így nem lehet megtartani, hiszen csak az élő játék alapján pontozható egy előadás. A POSZT tulajdonosainak tehát mindenképpen érdemes egy őszi vagy téli csúsztatásban gondolni, hogy a versenylista ne vesszen el. Közben a színházi találkozót illetően az is kérdéses, sikerült- e Pécs városvezetésének és a Magyar Teátrumi Társaságnak megállapodnia azóta, hogy Magyar Attila POSZT-ot működtető POSZF Nonprofit Kft. ügyvezető lemondott a fesztivál éléről.

Még nem ment füstbe minden. Koncert a Bőköz Fesztiválon
Fotó: Havran Zoltán

Márta István a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke lapunknak azt mondta, az opera és a balett fesztiválok, a Most Feszt vagyis a Monodráma és STúdiószínházi FESZTivál és a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál is a halasztásban gondolkodnak jelenleg.

Az sem kizárt, hogy ha nyárra elül a koronavírus-járvány, akkor a meghatározott főben maximalizált kisfesztiválokat engedélyezhetik, hiszen gondoljunk vissza, hogy több mint két hete még a 100 fő alatti rendezvények megtartása néhány napig engedélyezett volt. Ám ez egyelőre- mint oly sok minden – latolgatás szintjén van.

Mint azt a Magyar Fesztivál Szövetség nyilatkozatában közzétette, a fesztiválévad részleges, vagy teljes „bedőlése” a közreműködők, szervezők, vállalkozók és alvállalkozók egzisztenciális ellehetetlenülését vonja maga után. Nagymértékű kezdeményező- és alkotó energia vész semmibe, leszűkülnek a kultúra különféle formáival való közvetlen találkozás alkalmai, elmarad a közösségi együttlét és összetartozás öröme. Mindezzel egyidejűleg amortizálódnak és nem hasznosulnak a vállalkozók és önkormányzatok fesztiválcélú beruházásai sem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.