Juhász Réka népművész: Támogassuk az értékőrzőket!

Juhász Réka bár Budapesten él, életműve szorosan összefonódik Erdéllyel. Zenei anyanyelve az autentikus népdal, az általa tervezett és kivitelezett ruhák pedig a népi motívumairól egyediek. A Népművészet Ifjú Mesterével a Székely Nemzeti Tanács által indított polgári kezdeményezés kapcsán beszélgettek a kampánystáb munkatársai.

Forrás: ÍRDALÁ.HU2020. 05. 06. 17:54
null
Magyar Művészeti Akadémia Forrás: Magyar Művészeti Akadémia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Milyen indíttatásból fordultál a népművészet felé?

– A népi kultúra szeretetét gyermekkoromból, a családomból hoztam magammal. Budapesten nőttem fel egy táncház-mozgalom és nomád nemzedék világában mozgó családban. A szüleim jóvoltából már kiskoromban kapcsolatba kerülhettem a népművészet avatott mestereivel. (A tudomány adatközlőknek hívja őket, de szerintem ez egy nagyon rossz szó.) Zalától Moldváig ismertem ilyen idős embereket, akik a családjukból hozták magukkal a régi tudást. Ez nagyon nagy hatással volt rám. Az eddigi utamat, munkámat a magyar népi kultúra, ezen belül pedig az ének és a tárgyalkotás, díszítőművészet szeretete határozta meg. Néprajzot és ruhatervezést tanultam, valamint népi éneklést.

Népi énektanítással is foglalkozom, egyébként pedig énekes-szólistaként, a Juhász családi zenekar tagjaként, az Eszterlánc zenekarral, a Békás bandával munkálkodunk a magyar népzene népszerűsítésén. A ruháimat pedig a magyar népművészet motívumainak felhasználásával tervezem és készítem mai nők számára. A népművészet képekben megjelenő egységét keresem a zenei kifejezés és a tárgyalkotás összefonódásával.

Százezernél kevesebb aláírás kell a csodához

Elérhető közelségbe került az egymilliós határ, így ha az utolsó órákban összefogunk, és keményen dolgozunk, akkor összegyűjthetjük a szükséges, kevesebb, mint százezer aláírást. Ez azért sem lehetetlen, mert csak tegnap 85 ezer aláírás gyűlt össze – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Pesty László, a Székely Nemzeti Tanács petíciójának kampányfőnöke.

IDE KATTINTVA írható alá a kezdeményezés május 7-ig.

– A Székely Nemzeti Tanács által indított kezdeményezés célja, hogy támogassa az európai őshonos kisebbségeket, így a székelyeket is identitásuk megőrzésében. Szerinted miért fontos a kulturális és nyelvi sokszínűség megőrzése és továbbadása?

– Nekem személy szerint nagyon sokat adott az erdélyi népi kultúra és nagyon erős szerepe van az egész utam, identitásom kialakulásában. Azt látom, hogy annak a régies kultúrának, amivel ott gyerekkoromban még találkoztam az átalakulása elkerülhetetlen, és szerintem nem is baj, hogy ott is megtörténik ez a fordulat. Ez törvényszerű. Viszont egy speciális helyzet áll fenn Székelyföldön, ugyanis ennek a változásnak a lassúsága miatt a fiatalabb generációk át tudnak venni és meg tudnak őrizni sok elemet. Ezért a mai erdélyi, falusi fiatalok még rendelkeznek egy olyan összetett, archaikus tudásnak a részeivel, amit a saját felmenőiktől kaptak.

Azt gondolom, hogy a népcsoport szabadsága azért nagyon fontos, mert minden értékét szabadságában tudja megőrizni. Ők olyan fontos értékeket őriznek, képviselnek amikre, ebben a világban egyre nyilvánvalóbb, hogy mindenkinek szüksége van. Nekünk, anyaországiaknak, nagyon sokat ad ez a tudás, az élethez való hozzáállás, a vallásos meggyőződés, amit tőlük tanulhatunk. És ahhoz, hogy meg tudjon maradni a székelység minden tekintetben, ahhoz önállóság és szabadság kell.

Az egyén életére is igaz ez, mert ahhoz hogy alkotni tudjunk, a saját helyünkön kell legyünk, és rendelkeznünk kell a saját szabadságunkkal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.