Juliane Banse operaénekesnő Mendelssohn-átiratokat énekel

Várdai István csellóművésszel adja elő Bach gambaszonátáját a Liszt Ferenc Kamarazenekar a péntek esti, online szezonzáró koncertjén. Az együttes YouTube-csatornáján ingyenesen követhető hangversenyen a világhírű német opera-, oratórium- és dalénekesnő, Juliane Banse közreműködésével Mendelssohn jól ismert dalait hallhatjuk egészen új köntösben. Továbbá elhangzik Sosztakovics Oktettje és Esz-dúr csellóversenye is.

Magyar Nemzet
2021. 05. 12. 12:10
null
Fotó: sandorszivos Forrás: Liszt Ferenc Kamarazenekar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar különleges műsorral készül lezárni 2020/21-es zeneakadémiai évadot négykoncertes bérlete utolsó előadásán május 14-én. A koncerten közreműködik a díjnyertes opera-, oratórium- és dalénekesnő, Juliane Banse, aki Európában, az Egyesült Államokban és Japánban is rendszeresen fellép operaelőadások főszereplőjeként és hangversenyek szólistájaként egyaránt. Ő mutatta be Bach 2005-ben felfedezett áriáját (Alles mit Gott und nichts ohn’ ihn, BWV 1127), Schiff András és a Quatuor Mosaïques társaságában – olvasható a lapunkhoz eljuttatott közleményben.

Juliane Banse
Fotó: Liszt Ferenc Kamarazenekar

A műsorban elhangzó Mendelssohn-dalciklus azért is páratlan, mert átiratát a német zeneszerző, Aribert Reimann a művésznőnek és a Cherubini Vonósnégyesnek ajánlotta, akik 1997-ben mutatták be. A dalokat szoprán hangra és vonósnégyesre írta át Reimann, és a Heine-versekre komponált nyolc dal elhangzása közben olyan hangszeres közjátékok szólalnak meg, amelyekben Mendelssohn motívumai és Reimann saját zenei nyelve találkozik egymással.

Az első műsorszámként felcsendülő gambaszonáta Bachtól testvérdarabja a szezon kezdetekor bemutatott, egy sorszámmal későbbi műnek. Az átirat megalkotója ez alkalommal is Tfirst Zoltán, a zenekar korábbi hegedűművésze. A koncert második felében pedig két izgalmas Sosztakovics-mű hangzik el, egy fiatalkori, látnokian modern darab, és egy több mint harminc évvel későbbi, már az érett alkotói korszakból származó, nagyívű csellóverseny.

 

Várdai István Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész Stradivari 1673-as csellójával
Fotó: Bach Máté

Várdai István csellóművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti igazgatója a közleményben úgy fogalmazott: „Az évadnyitó koncertünkön, tavaly októberben még nem sejtettük, hogy mennyi kihívással kell megküzdenünk a 2020/21-es évadban. Azonban ahol kihívás van, ott a fejlődés lehetősége is adott. Sikerült átvinni koncertjeinket az online térbe, világhírű szólistákkal dolgoztunk együtt, és átiratokkal is bővítettük repertoárunkat. Hálásak vagyunk a közönségünknek, hogy támogattak minket ebben a mindannyiunk számára különösen nehéz időszakban, és intenzív figyelemmel kísérték munkásságunkat. Reméljük, hogy a következő évad koncertjeit már egymás társaságában, egy koncertteremben élhetjük át közösen.”

A pénteki koncertet este fél nyolctól ingyenesen, online követhetjük a Liszt Ferenc Kamarazenekar közösségi médiacsatornáin.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.