Kaija Saariaho zeneszerző lesz az Eötvös Alapítvány vendége

Kaija Saariaho finn zeneszerzővel április 8-án közönségtalálkozón ismerkedhetnek meg az érdeklődők, április 13-án pedig Trans című hárfára írt nagyzenekari darabja is elhangzik az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány nemzetközi mesterkurzusának zárókoncertjén a Budapest Music Centerben (BMC).

Forrás: MTI2019. 03. 26. 9:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Saariaho első alkalommal jár Magyarországon, ahol Eötvös Péter meghívására nemzetközi mesterkurzuson tanít fiatal karmestereket, zeneszerzőket, valamint közreműködik Trans című művének betanításában. A fiatal karmesterek a zeneszerzővel együtt dolgozva készülhetnek a kurzust záró koncertre.

A Trans középpontjában a hárfa áll, a zeneszerző a hangszer különleges képességeivel kísérletezik, háttérben a nagyzenekarral és a kiemelt ütős szekcióval.

A koncerten közreműködik az Óbudai Danubia Zenekar és Bábel Klára hárfaművész. A műsorban elhangzik egy klasszikus Sibelius-szimfónia, valamint az Eötvös Péter Alapítvány mentorált zeneszerzőinek friss kompozíciói, amelyeket a Saariaho-mű ütőhangszereire írnak.

Az érdeklődők a koncertet live streamen is követhetik a BMC-ből az Eötvös Péter Alapítvány Youtube-csatornáján.

A közönségtalálkozó házigazdája Fazekas Gergely zenetörténész lesz, az esten közreműködik Camilla Hoitenga – Saariaho állandó fuvolistája – pikolón, Rohmann Ditta csellóművész és Szűcs Péter klarinétművész. A beszélgetés angol nyelven zajlik. A program ingyenes, de regisztrálni szükséges.

Kaija Saariaho az egyik legjátszottabb kortárs szerző és az első női operaszerző, akinek Távoli szerelem című darabját a New Yorki-i Metropolitan Opera műsorra tűzte 2016-ban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.