Karácsonyi versfüzérrel és ajándék koncerttel készül a Párbeszéd Háza

A huszonnégy színművész névsorát és a vers premierjének időpontját 2020. december 21-én, hétfőn jelentik be, az ajándék családi koncertekre december 22–27. között kerül sor.

Magyar Nemzet
2020. 12. 18. 17:07
null
gangos_bérhaz_12_04 Fotó: Párbeszéd Háza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén karácsonyra különleges ajándékkal – a magyar kulturális életben példaadó értékű összefogással – készül a magyarországi jezsuiták intézménye, a Párbeszéd Háza.

Karácsonyi versfüzér

– Huszonnégy színművészt kértünk fel egy karácsonyi versfüzér elmondására – nyilatkozta Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes, a kulturális központ igazgatója. A felkért színművészek a magyar színjátszás kiválóságai, akik művészeti és társadalmi szerepvállalásuk alapján többféle csoportba sorolhatók, közöttük egyaránt találhatók fiatalok, idősek, Kossuth-díjasok, a Nemzet Színésze, Nemzet Művésze cím viselői, színházigazgatók, filmek és televízió-műsorok főszereplői is.

– A huszonnégy művész közös szerepvállalása számunkra karácsony – Jézus születésének ünnepére készülve a reményt testesíti meg. A reményt, melyben felragyog annak a békében, boldogságban és szeretetben élő közösségnek a képe, melyre Teremtőnk hív minket a teljességben – fogalmazott Sajgó Szabolcs.

A huszonnégy színművész névsorát és a vers premierjének időpontját 2020. december 21-én, hétfőn jelentik be.

Karácsonyi ének

A Párbeszéd Háza és a KÓTA 2020. december 22. és 27. között, a járványügyi szabályok betartásával, országos önkéntes akciót szervez, amelynek főszereplői a családok és a Karácsonyi ének.

Az akcióban az énekléshez kedvet érző családok, országszerte lakóházak udvarán vagy lakóházak előtt megállva, karácsonyi dalokból álló rövid ajándék koncertet adnak az ott lakóknak. Éneklés közben maszkot viselnek, hallgatóiktól megfelelő távolságot tartva.

Azok a családok, akik szeretnének csatlakozni, maguk állítják össze műsorukat és koncertjük helyszínét, elsősorban saját, szüleik vagy nagyszüleik lakóházához tervezve az előadást.

A koncert megvalósításhoz, az akció Karácsonyi ének Facebook-oldalán lévő linken találnak megvalósítási tervet és kivitelezési tanácsokat az önkéntesek. Ott találhatók az ajánlott dalok szöveges kottái, a zenei alapok, letölthető és kitölthető, postaládába helyezhető tájékoztató anyagok, valamint plakátok is.

Az akció kisfilmje önmagában is kellő információval szolgál a kampányról.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=rSV95vGeCW8&feature=youtu.be[/embed]

A szervezők javasolják az egyszer használatos – a hangerőt nem csökkentő – orvosi maszk viselését az énekléshez.

Hogy miért tartják fontosnak ezt az akciót ebben a pandémiás időszakban is, arról a két szervező, Mindszenty Zsuzsánna – KÓTA elnöke – és Sajgó Szabolcs – Párbeszéd Háza igazgatója – így vélekednek:

Sajgó Szabolcs: – Kultúránkban általában sok sebből vérzik a természetes emberi közösség. A járványhelyzet ezt tovább rombolja. Ha egy társadalomban meggyengül az emberek közötti pozitív kapcsolat, a társadalom sokkal sebezhetőbbé válik, erejét veszti az egész társadalom immunrendszere. Ez a kezdeményezés szeretne hozzájárulni az élhető társadalmi keretek megőrzéséhez. A közös éneklés nagyobb egymásra figyelést igényel, egymás megbecsülését erősíti, a pozitív közös élmény gyógyít, napfényt hoz a borúsabb időkre. Ugyanilyen fontos az éneklés közös hallgatása. Annak tudata, hogy vannak, akik önként, nem fizetségért másoknak értéket adnak, erősíti a bizalmat a távolabb állók, az idegenek iránt, gyógyítja a társadalom agyonszaggatott szövetét. Énekelni jókedvűen lehet igazán.

Mindszenty Zsuzsánna: – A járványügyi intézkedések figyelmeztettek arra, hogy a kóruséneklés maszk nélkül veszélyes lehet. Az embereknek azonban nagyon hiányzik az éneklés, éppen ezért a családok, az egy háztartásban élők közössége lehet az egyetlen olyan lehetőség, ahol megélhetik az együtt éneklés örömét. Énekükkel megajándékozhatják azokat, akik néhol már hetek óta nem hagyhatták el otthonaikat és az idei ünnepet is egyedül töltik. Kevés olyan ember él Magyarországon, aki ne énekelné vagy hallgatná Karácsonykor a Mennyből az angyalt vagy a Pásztorok, pásztorok kezdetű szép egyházi énekünket. De még az is, aki nem kötődik konkrét valláshoz, ismeri, szereti és mellé teszi a Kiskarácsony-nagykarácsonyt, amikor szenteste meggyulladnak a gyertyák a fán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.