Kecskeméti színházi lelemények és előadások

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban légfertőtlenítővel óvják a nézők egészségét.

Gőz József Miklós
2020. 10. 22. 10:30
null
Képalá: Valkay tanár úr és a gyerekek a Légy jó mindhalálig!-ból Fotó: Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház Fotó: Képalá: Valkay tanár úr és a gyerekek a Légy jó mindhalálig!-bKecskeméti Katona József Nemzeti Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leleményesnek kell lennie manapság egy színi direktornak. Béres Attilának, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójának egy tévétársaság bejáratánál működő hőkameráról jutott eszébe, ilyen kellene a színházba is. Cseke Péterék Kecskeméten pedig azt fedezték fel, hogy egy városbeli cég levegősterilizáló készüléket gyárt. Így azon túl, hogy a kecskeméti színház is alkalmazza a járvány idején követendő biztonsági előírásokat (lázmérés, fertőtlenítés, arcmaszk) még meg is toldja azokat. Szeptemberben először a Kelemen László Kamaraszínházban, majd a nagyszínházban és a Ruszt József Stúdiószínházban biztonságos légtérrel várták és várják a nézőket. Mindez egy új, kecskeméti gyártó által készített légtisztító berendezés telepítésének köszönhető, amelyet eddig az USA és a skandináv országok kis légterű egészségügyi intézményeinek (például fogászati rendelőnek) szállítottak. A készüléktet vírusok terjedésének megakadályozására fejlesztették ki. A zárt térben működő berendezés 99,9 százalékban semlegesíti a rajta áthaladó vírusokat, baktériumokat, penészgombákat.

A készüléket először a Nyolc nő című kamara darab szeptember 25-i bemutatóján helyezték működésbe, (ugyanezen a napon az operatársulat a Müpában mutatta be Verdi Traviatáját) s ezzel már rá is tértünk az új kecskeméti színházi szezon aktualitásaira is. Következő bemutatójuk a Légy jó mindhalálig! musical volt. Érdekesség, hogy a darabot 1993-ban már bemutatták. A jó emlékezetű nézők tudhatják, hogy az akkori Nyilas Misi egy Orth Péter nevű kilencéves kisfiú volt, aki most érett színészként Török Jánost alakítja. S hogy még kerekebb legyen a történet, a színész édesanyja, Csombor Teréz játssza Török nénit, azaz Török János édesanyját.

Valkay tanár úr (Aradi Imre) és a gyerekek a Légy jó mindhalálig című előadásban
Fotó: Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

Idei programjuk különlegessége, hogy ismét láthatók lesznek a szekszárdi német színház (Deutsche Bühne Ungarn) produkciói. A tavaszi leállás miatt három előadásuk hiúsult meg, de most nem ugyanazokat láthatja a közönség, amelynek jegyei, bérletei az őszi előadásokra érvényesek. Októberben Verena Koch darabját, a Szőlőtőkék istene (Der Gott der Reben) címmel a bor feltalálásáról láthattak előadást, míg a novemberi műsornaptárban a Dekameron szerepel, amelyben a címbeli alkotást elemző életunt professzornak egy nő meséli el, miért is jó élni. Mindkét előadás német nyelven folyik, magyar feliratozással.

A Kelemen László Kamaraszínház tobzódik a számokban. Már említettük a Nyolc nő című darabjukat, de szintén a műsoron van a Gardénia, amelyben négy hölgy szerepel. A tánc tagozat (Kecskeméti City Balett) is kitesz magáért. Eltáncolják a Hamupipőkét, a Négy évszakot Vivalditól, s vendégül látják a Táncszínházat az Anna Kareninával. A Ruszt József Stúdiószínházban pedig felolvasó színházi előadásban mutatják be a Memo-t, amelyben a főhős egy kiemelkedő memóriájú ember tapasztalataival akarja visszaadni amnéziás édesapjának az elvesztett emlékezetét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.