Kelet világossága, énekelt imádságok

Az immár kilencedik Orientale lumen – Kelet világossága sorozat nyitóeseményén többek között görög, arámi, ukrán, arab, szárd, örmény, szír, ruszin és magyar imákat adnak elő.

Magyar Nemzet
2020. 01. 10. 10:18
Nehme, Abeer
Abeer Nehme lesz a koncertek vendége Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világhírű libanoni énekesnő, Abeer Nehme lesz a vendége a Szent Efrém Férfikar ortodox karácsonyi koncertjének: ma 19 órakor Szombathelyen a Sarlós Boldogasszony-székesegyházban, holnap 19.30-kor Pest legősibb templomában, a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban, holnapután 19 órakor pedig Debrecenben, a Görögkatolikus Metropóliai Főszékesegyházban lépnek fel.

Az immár kilencedik Orientale lumen – Kelet világossága sorozat nyitóeseményén többek között görög, arámi, ukrán, arab, szárd, örmény, szír, ruszin és magyar imákat adnak elő, de Arvo Pärt egyik műve is felcsendül majd.

Abeer Nehme lesz a koncertek vendége
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A 38 éves, bejrúti születésű Abeer Nehme énekesi pályája mellett zeneszerzőként is tevékenykedik, zenetudósként kutat, sőt dokumentumfilm-sorozatot is forgatott a világ számos részén Indiától Afrikán át Magyarországig. Amikor 2013-ban Abeer Nehme Magyarországra jött forgatni, a Bakáts téri templomban tartottak egy ad hoc jellegű felvételt, ahol a férfikarral annyira magától értetődően és inspirálóan indult az éneklés, hogy egyértelművé vált a folytatás. Az énekesnő kétszer is közös koncertre invitálta a Szent Efrém Férfikart – Abu-Dzabiban és Fudzsairahban léptek fel, illetve a Fes Festival of World Sacred Music nyitókoncertjén is közösen álltak a színpadon a közel négyezer fős közönség és Lalla Salma marokkói hercegnő előtt. A férfikar meghívására Abeer Nehme kétszer is énekelt Magyarországon: 2014-ben és 2016-ban is telt ház előtt lépett fel Budapesten – ezek a koncertek az Orientale lumen sorozat legemlékezetesebb pillanatai közé tartoznak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.