Képzeletbeli utazások és valós koncertek sokasága

Gyakorlatilag máris telt házasnak tekinthető az idei, immár 27. Sziget Fesztivál szerdai nyitónapja, amikor Ed Sheeran lesz a fő fellépő. A szervezők tájékoztatása szerint az utolsó, augusztus 13-i napra, amikor a Foo Fighters és a Twenty One Pilots is színpadra lép, szintén valószínű a telt ház. Az idei fő zenei attrakciók között lesz még a National, Macklemore vagy Post Malone; most is lesz Nagy Utcaszínház, újcirkusz, Világfalu és Civil Sziget.

Magyar Nemzet
2019. 08. 06. 16:18
null
Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beköltöztek az első fesztiválozók a Szigetre. A statisztikák alapján Nagy-Britanniából jönnek a legtöbben a külföldi látogatók közül, utána a hollandok érdeklődnek a legnagyobb számban a fesztivál iránt, amelynek idén az egyik legnépszerűbb sztárja Ed Sheeran. Koncertjére már májusban elfogytak a jegyek, de akkora volt az érdeklődés, hogy a fesztivál szervezői minimális átalakítással megnövelték a nagyszínpad előtti nézőteret, hogy kétezer fővel többen beférjenek a koncertre.

A fesztivál zárónapján pedig a Sziget történetének legdrágább zenekara lép fel, amelyet az egykori Nirvana-dobos, Dave Grohl alapított 1994-ben. A Foo Fighters két és fél órás koncertet ad, így az összes nagy slágerükre jut idő.

Martin Garrix neve is jól ismert a fiatalok körében, sokak szerint a holland származású DJ napjaink egyik legjobb lemezlovasa.

Egy amerikai alternatív zenei duó, a Twenty One Pilots is a legnépszerűbbek közé tartozik, ők jövő hét kedden adnak koncertet a Szigeten. Az együttes neve ­Arthur Miller egyik színdarabjából ered, amely igaz történeten alapul, és egy férfiról szól, aki hibás repülőgép-alkatrészeket szállított, és ezzel huszonegy pilóta halálát okozta a második világháborúban. Tyler Joseph énekes szerint a zenekar nevét az erkölcsi dilemma, valamint a jó és a könnyű döntés közti választás inspirálta.

Fotó: Éberling András

A fesztivál nemcsak zenei programokat kínál, hanem többek között színházi és újcirkuszi előadásokat is. Idén a hazai művészek mellett Kanadából, Etiópiából, Franciaországból, Indiából, Finnországból, Dél-Koreából, Németországból és Argentínából is jönnek fellépők a Cirque du Szigetre. A ­kilencszáz fő befogadására alkalmas cirkuszi sátor csütörtöktől délután kettőtől este tizenegy óráig várja az érdeklődőket. Minden nap egy különleges francia csapat, a Cirque Inextremiste előadása nyitja a sort, ahol egy mozgássérült akrobata egy markológép segítségével válik a társulat legerősebb tagjává.

A Sziget talán leglátványosabb produkciója évről évre a Nagy Utcaszínház, illetve a fesztiválon a legváratlanabb helyeken felbukkanó megannyi sétáló utcaszínház. Közülük egy francia ütősökkel operáló csapat, a Les Commandos Percu, Silence, vagyis Csend című előadásukkal szórakoztatják a közönséget minden este az utolsó nagyszínpados fellépő után. Nyers, testközeli, ősi érzékeinkre és félelmeinkre kiélezett hatásokkal élő műsoruk során a dobok mellett megjelenik a tűz.

A szervezők ígérete szerint ebben az évben is sok-sok meglepő produkció bukkan fel a Szigeten, gyakran olyan helyeken és időben, amikor a legkevésbé számíthat rá a látogató. Előfordulhat, hogy egy modern kori törzsi rituálé közepén találják magukat a nézők, vagy éppen egy fergeteges mobil partiban, máskor pedig óriásbábok hívnak mindenkit képzeletbeli utazásra. A szabadság utáni vágy, az utazás élményének szimbóluma az a négy méter magas és hat méter hosszú, fából készült teve, amelyik a francia Paris Benares társulattal érkezik a Szigetre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.