Képzelt riport a virtualitásról

Amit a hatvanas-hetvenes évek hippiforradalmában a kábítószer jelentett a nagy generációnak, azt a függést ma az internet és a virtuá­lis világ okozza. ­Pesty-Nagy Kati és Schunder László olyan módon gondolta újra a Déry Tibor Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című regényéből készült, nagy sikerű musicalt, hogy az korunkat feszegető problémákra is választ adjon.

Szilléry Éva
2020. 02. 07. 10:21
null
Az aktualizált musical túllép a drogokon Forrás: Király Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Teljesen új mű született, noha hűek maradtunk a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című, 1973-as musicalből ismert dalokhoz és Adamis Anna szövegéhez – mondta lapunknak Pesty-Nagy Kati a Képzelt riport, ja, csak a XXI. századról című átdolgozás rendezője.

A csepeli Király Színház mutatja be ma a sodró lendületű, megrázóan aktuális darabot, a teátrum küldetése szerint pedig később több vidéki nagyvárosba és budapesti helyszínre is utazik majd az előadás.

Az aktualizált musical túllép a drogokon
Fotó: Király Színház

– A darab időszerűsége abban is megragadható, hogy minden függőség árnyékában a halálfélelem húzódik meg. De amit a hatvanas-hetvenes években a kábítószer jelentett, az a ma felnövő generációknak az internet okozta megkötözöttség. Fel kell ismernünk, hogy az interneten való eltévelyedés és annak a világnak az illúziója, amit mutat, nagyon káros lehet. Például az a nagyon létező állapot, ha úgy véljük, hogy a magányunkat oldja fel a képzelt világ – mutatott rá a rendező.

Egyfajta kísérleti szituációt mutatnak be, a kortárs, elidegenedési szindrómát. – Színészileg nagyon nehéz feladat, de egy nagyszerű színészgárda jött össze a darabra, kíváncsi vagyok, miként reagál majd az előadásra a közönség – fogalmazott Pesty-Nagy Kati. Hozzátette, hogy az előadás 14 éves kortól ajánlott, és prevenciós előadásról lévén szó, nagyon szeretné, ha a fiatal generációt megszólítaná a darab. Mint fogalmazott, rendezői feladatának tekinti, hogy társadalmi ügyek mellett álljon ki, a kiválasztott darab létező, megfogható problémát érintsen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.