Két Csehov és Zabhegyező kétszer

Tizedik alkalommal rendezi meg a kecskeméti Katona József Színház a magyar nyelvű színművészeti egyetemek találkozóját már­cius 26—30. között a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál részeként. Az egész várost megmozgató Szín-tár fesztivál a jubileum alkalmából az előző évekhez képest még több kísérőprogrammal és kedvezményes jegyárakkal várja az érdeklődőket. Öt nap alatt tíz előadás és két filmvetítés lesz, valamint három műhelyfoglalkozást is tartanak.

B. Orbán Emese
2019. 03. 23. 12:44
null
A kaposvári diákok A beszélő köntösből ismert fohász átiratát adják elő Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Réczei Tamásnak, a kecskeméti színház irodalmi vezetőjének ötlete alapján létrejött, ma már rangos színházi seregszemlévé alakult fesztivál állandó résztvevői a hazai és határon túli, magyar nyelvű színészképző intézmények hallgatói. A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának, az Újvidéki Művészeti Akadémia, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a Kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Karának diákjai idén kiegészülnek a Pesti Magyar Színiakadémia friss végzőseivel és a Kecskeméti Színjátszó Műhely tagjaival.

Klasszikus és kortárs művek egyaránt képviseltetik magukat a találkozón. Március 26-án, kedden délután a Pesti Magyar Színiakadémia frissen végzett diákjainak vizsgaelőadását, a Liliomot láthatja a közönség, este pedig a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves hallgatói Federico García Lorca Yerma című drámáját adják elő. Szerdán, csütörtökön és pénteken délelőtt Katona Gábor mozgásworkshopján a mozdulatok ritmikai, dinamikai variációs lehetőségeit, egymásra hatásait vizsgálják.

Szerdán délután Kovács István Ostrom, Püsök Botond Miyu és Korom Anna Húsz című vizsgafilmjét vetítik, este a Kaposvári Egyetem másodéveseinek Csehov Három nővér- és Platonov-előadása lesz. J. D. ­Salinger születésének századik évfordulója tiszteletére csütörtökön délután a Rebel in the Rye című életrajzi drámát vetítik, este a kolozsvári harmadévesek adják elő a Zabhegyezőt. Ugyancsak a Zabhegyezővel jelentkezik az Újvidéki Művészeti Akadémia negyedik évfolyama is már­cius 30-án, szombaton kora este.

A kaposvári diákok A beszélő köntösből ismert fohász átiratát adják elő
Fotó: Havran Zoltán

Pénteken délután a Kecskeméti Színjátszó Műhely mutatkozik be a fesztiválon Katona József Jeruzsálem pusztulása című darabját adják elő Spiró György átdolgozásában. Este ismét a kaposvári egyetemisták lépnek színre az Ördöngösökkel, Hamvas Béla szatíráját a harmadévesek elevenítik meg. A műfajokat tekintve széles spektrumot felvonultató fesztivál záró előadása szombaton este a Pintér Béla nyomán, a marosvásárhelyi magiszteri színészosztály által színre vitt Szutyok.

Az előadásokat minden nap szakmai beszélgetések követik, amelyeket a Károli Gáspár Református Egyetem bölcsészhallgatói vezetnek.

A házigazda kecskeméti színház együttműködése a Kaposvári Egyetem Művészeti Karával komoly múltra tekint vissza, a társulat több tagja is onnan érkezett (Decsi Edit, Dobó Enikő, Koltai-Nagy Balázs). A jelenlegi harmadévesek (osztályfőnökük maga a kecskeméti direktor, Cseke Péter) A beszélő köntös című darabból ismert fohászt, Szente Vajk szövegével fesztiváldallá alkották, így a Szín-tárnak a jubileumra saját dala is született.

A jövőre nézve a színház vezetése szeretné, ha a fesztivál nemzetközi jellegűvé válna; olyan színművészeti egyetemek előadásait is várják a programba, ahol nem vagy nem csak magyar nyelven folyik az oktatás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.