Kétszáz alkotás versenyez a filmhéten

Ma kezdődik az 5. Magyar Filmhét, a hazai film legnagyobb szakmai seregszemléje, amelynek programjában kétszáz, tavaly bemutatott alkotás hét kategóriában versenyez a szakmai díjakért. A Corvin moziban tartandó ötnapos fesztivál célja az, hogy azok is megnézzék a filmeket, akik tavaly ezt elmulasztották.

Szilléry Éva
2019. 04. 23. 14:48
null
A Csak színház és más semmi a múlt héten ért véget Forrás: Megafilm-Service
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először rendezik áprilisban a magyar filmhetet, mivel a fesztivált szervező Magyar Filmakadémia Egyesület közelebb akarta hozni a magyar film napjához a programot, amelyet tavaly április 30-ra jelöltek ki.

Novák Emil, a filmakadémia ügyvezető elnöke lapunk megkeresésére arról beszélt, a világban minden filmakadémia elvárása, hogy a versenyre bocsátott filmes munkák az előző évben bemutatott alkotásokból kerüljenek ki: „Még mindig a magyar filmszemle hagyományával vetjük össze az új mustra struktúráját, pedig a korábbi seregszemle részben a vasfüggöny idejéről örökölt hagyományokat őrizte azzal, hogy zömmel premierfilmeket választott a január végén induló programjába.” Az elnök szerint nagyobb esélye volt a februári Berlinale előtt annak, hogy magyar szemlére eljöjjenek a nemzetközi filmes szakma képviselői, ezért került év elejére a program. A premiereket a producerek mára az A kategóriás fesztiválokhoz igazítják, hiszen nemzetközi igény, hogy a bemutató ideje egybeessen a fesztivállal. A producerek tehát arra törekednek, hogy valamelyik fesztiválon premierfilmként elindulhassanak.

A Csak színház és más semmi a múlt héten ért véget
Fotó: Megafilm-Service

Novák kiemelte, hogy a filmhét mindenekelőtt a hazai közönséget igyekszik megszólítani. „Folyamatosan emelkedik a magyar film népszerűsége, az elmúlt öt év sikerei jó alapot képeztek ehhez, és ezt a tendenciát folytatnunk kell.”

Ahogy azt korábban megszokhattuk, idén is minden olyan alkotás nevezhetett a mustrára, amelyet mozi vagy televíziós formában bemutattak. A hét kategóriában – játék-, tévé-, kisjáték-, dokumentum-, ismeretterjesztő és animációs film, valamint televíziós sorozat – közel kétszáz film pereg majd a Corvin moziban a héten. Olyan egész estés mozikat láthatunk, mint a BÚÉK, a Ruben Brandt, a gyűjtő, az Egy nap vagy a Valami Amerika 3. A televíziós sorozatok új szekcióját a műfaj hazai térnyerése és minőségi fejlődése tette indokolttá, így az Aranyélet, a Csak színház és más semmi, valamint az Egynyári kaland is versenyez.

Egy új elismerést is átadtak az 5. Magyar Filmhéten: az életműdíjakat öt színművész – Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera – a tegnap este megrendezett ünnepi nyitógálán vette át. Az est zárásaként a Camerimage operatőri fesztiválon nagy sikerrel bemutatott Fényképezte Zsigmond Vilmos című, Zsigmond Vilmosról készült utolsó portréfilmet láthatta a közönség. A mustra kísérőprogramjai között azokkal a klasszikusokkal találkozhatunk, amelyek az idei életműdíjasok feledhetetlen alakításaival írták be magukat a filmtörténetbe. Olyan műveket is láthatnak majd a nézők, mint a Szerencsés Dániel, a Magyarok, az Isten hozta, őrnagy úr!, a Bizalom, valamint a Gyula vitéz télen-nyáron. Szakmai beszélgetésekkel és egyes alkotói igény szerint a vetítést követő közönségtalálkozókkal is színesedik a rendezvény.

Mivel a filmhét első éve nem a díjazásról, hanem a találkozóról szólt, ezért idén a negyedik Magyar Filmdíjat adják majd át a művészeknek a Vígszínházban vasárnap rendezendő díjkiosztó gálán. A közönség is szavazhat a legjobbnak ítélt filmekre: csütörtök éjfélig internetes szavazással adhatják le voksukat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.