Kezdődik a 18. Olasz Filmfesztivál – Mittelcinemafest

Tizenhárom kortárs olasz filmalkotást láthat a hazai közönség november 6. és 16. között a 18. Olasz Filmfesztiválon – Mittelcinemafesten. A Budapesti Olasz Kultúrintézet és az Istituto Luce-Cinecittá közös rendezvényén hat film, köztük a 77. Velencei Filmfesztiválon több díjat nyert Miatyánk és Ragadozók című alkotás az ország egész területéről elérhető lesz a távmozin keresztül. A filmek egy részét pedig a szegedi Belvárosi Moziban és a debreceni Apollo Moziban is vetítik.

2020. 11. 06. 18:00
null
A Vajon mi lesz? című dráma vetítésével kezdődik a fesztivál Fotó: Olasz Filmfesztivál
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Francesco Bruni Vajon mi lesz? című drámájának vetítésével kezdődik a 18. Olasz Filmfesztivál – Mittelcinemafest a Puskin Moziban ma 19:30-kor. A szervezők lapunkhoz eljuttatott közleményéből kiderül, hogy a rendező negyedik filmjével az idei Római Filmfesztiválon debütált. Mint írják, az alkotás sajátos iróniával mesél egy férfi (Kim Rossi Stuart) betegségen átvezető utazásáról, a halállal való szembenézéséről. A vetítés után a rendezővel online közönségtalálkozón vehetnek részt a nézők. A filmet pedig november 11-én 19:30-kor a távmoziban (film.artmozi.hu) is levetítik.

A Vajon mi lesz? című dráma vetítésével kezdődik a fesztivál
Fotó: Olasz Filmfesztivál

A tájékoztató szerint a távmoziban november 7-én, szombaton két filmet is láthatunk: 17:30-kor a Life is a B movie-t, amely Piero Vivarelli – a spagettiwestern előfutárának számító Django forgatókönyvírója – nyugtalan életét és sokoldalú pályáját mutatja be, 20 órakor – és másnap, november 8-án 17:30-kor – az Utódokat, melyben a második gyermek, Pietro érkezése borítja fel a családi idillt, tragikomikus helyzeteket idézve elő. A film főszereplője Valerio Mastandreat, akit a nagy sikerű Teljesen idegenek című vígjátékból ismerhetünk. November 8-án és 10-én 19:30-kor lesz elérhető Claudio Noce harmadik egész estés filmje, a 77. Velencei Filmfesztiválon bemutatott Miatyánk. A valóságos történeten alapuló alkotás azt mutatja be, amint 1976-ban Rómában, az úgynevezett ólomévekben a rendező apja, Alfonso Noce a terrorellenes egység helyettes vezetőjeként egy merénylet alatt megsebesült. A Macaluso nővérek című családtörténetet november 9-én 19:30-kor lehet megnézni, míg november 9-én és 10-én 19:30-kor vetítik Pietro Castellitto első filmjét, a Ragadozókat, amely a 77. Velencei Filmfesztiválon elnyerte a legjobb forgatókönyvért járó Horizont-díjat. A film hamisítatlan iróniával mesél a társadalmunk minden rétegében szinte uralkodóvá vált magányról, a kommunikációs nehézségekről és a megértés hiányáról két egymással ellenséges család életén keresztül.

A Puskin Moziban november 12-én 19:30-kor a 2019-es torinói filmfesztiválon díjat nyert A nagy lépés című alkotást nézhetjük meg. A filmben Mario fásult életét gyökerestül felforgatja a hír, hogy testvérét – akit mindössze egyszer látott – gyújtogatással vádolják, és börtönbe került, így ő az egyetlen, akire számíthat.

A nagy lépés című alkotás egy testvérpárról szól

A film egyik főszereplője a Teljesen idegenekben szereplő Giuseppe Battiston. November 13-án 19.30-kor ugyanitt lesz látható a Majdnem kifogástalan szülők című fanyar, ám szórakoztató vígjáték, amely egy nyolcéves szülinapi zsúrján keresztül iróniával ábrázolja az egyedülállókat, a modern családokat és a szülők egy új generációját is. Az Időiszony című pszichológiai drámát november 14-én 17:30-kor vetítik a Puskinban. A filmben két olyan ember életébe tekinthetünk be, akik önmaguk vállalták magányosságukat. Aznap 20 órakor a Csak az elevenek halnak című film a negyvenéves Orlandót mutatja be, akit a 2012-es földrengés arra kényszerít, hogy megváltoztassa egész addigi életét. November 15-én 17:30-kor pedig az Oscar-díjas Gabriele Salvatores Ne félj, ha megölellek című alkotása lesz látható, amely megrendítő érzékenységgel ábrázolja azt a folyamatot, ahogy a tizenhat éves autista Vincent és vér szerinti apja megismeri és valóban megszereti egymást. Majd 20 órától a Gyűlölöm a nyarat című filmet láthatja a közönség. A szívet melengető vígjáték három nagyon különböző életről szól, amelyek véletlenül találkoznak az olasz tengerpart egyik kis szigetén. Végül november 16-án 19:30-kor egy szürreális komédia, A nélkülözhető boldogság pillanatai zárja a 18. Olasz Filmfesztivált.

Jelenet A nélkülözhető boldogság pillanataiból
Fotó: Olasz Filmfesztivál

A fesztivál előzetese itt tekinthető meg. Ha pedig valaki nosztalgiázni szeretne, a tavalyi olasz filmhétről itt olvashat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.