Kezdődik a Gombaszögi Nyári Tábor

Színes programokkal már hétfőn, az ünnepélyes zászlófelvonással hivatalosan pedig kedden veszi kezdetét magyar fiatalok – legrégebbi hagyományokra visszatekintő – nyári rendezvénye, a Gombaszögi Nyári Tábor.

Forrás: MTI2019. 07. 14. 22:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei tábort július 15. és 21. között tartják, régi-új helyszínén a Gömörben lévő Szalóc településhez közeli Gombaszögi völgyben található kempingben, ahová négy évvel ezelőtt költözött át Krasznahorka-váraljáról.

A tábor minden korábbinál bőségesebb programkínálattal várja a látogatókat. A többtucat – főként könnyűzenei és népzenei – fellépő műsora mellett politikai és közéleti témájú előadások egész sora szerepel, a programterv szerint a látogatók több, mint 450 program közül válogathatnak. A közéleti programok túlnyomó többségét idén a tábor közel két tucat társszervezője biztosítja, köztük a Hagyományok Háza, a Ma7 médiacsalád, az Esterházy Akadémia és a Pozsonyi Magyar Szakkollégium is.

„Elsősorban a társszervezőinknek köszönhető, hogy ez a gazdag program megvalósulhat. A központi szervezés az idén elsősorban a zenére és néhány kiemelt közéleti programra összpontosít” – mondta az MTI-nek Orosz Örs, a tábor főszervezője. Hozzátette: az idén több újítással is várják a táborozókat, ezek közül kiemelte a Hagyományok Házával közösen megvalósított projektjüket, a Folkszögletet, amely egy több, mint kétszáz négyzetméteres tánctér.

A tábor ünnepi megnyitóját kedden délelőtt tizenegy órakor tartják, Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa, Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke és Orosz Örs, főszervező részvételével.

A szervezők szerdára meghívták a táborba az új szlovák köztársasági elnököt, Zuzana Caputovát is, akivel egy másfél órásra tervezett fórum keretében a a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatója beszélget majd.

A csütörtöki közéleti program egyik kiemelt érdeklődésre számot tartó rendezvénye Orbán Balázs a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkárának és Csáky Csongornak, a Rákóczi Szövetség elnökének közös fóruma. A Ma7 médiacsalád sátrában megvalósuló beszélgetés középpontjában a kormány és a civilszféra együttműködése áll majd. Ugyancsak a Ma7 szervezésében pénteken valósul meg „Újraértelmezett honvédelem” címmel egy beszélgetés Németh Szilárd honvédelmi államtitkárral.

A táborba érkező többtucat zenei előadó a nagyszínpad mellett két kisebb színpadon lép majd fel. A zenei programból a szervezők kiemelték Majka és Rúzsa Magdi koncertjeit, illetve a szombat esti István, a király előadást, ami a rockopera koncert változata lesz, kevesebb drámai elemmel, de sok színpadi látványelemmel. Ugyancsak a fellépők sorában szerepel még a Leander Kills, a Road, az Intim Torna Illegál, a Bohemian Betyars, az Alvin és a Mókusok, illetve az Anima Sound System is.

A Gombaszögi Nyári Tábor elődrendezvényei több évtizedes múltra tekintenek vissza, a tábort jelenlegi formájában már tizenkettedik éve a szlovákiai magyar egyetemisták egyik szervezete a Diákhálózat és a Sine Metu polgári társulás valósítja meg több más diák szervezettel együttműködve, mások mellett a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának, az Emberi Erőforrások minisztériumának, a Bethlen Gábor Alapnak és a szlovák kormánynak a támogatásával.

A rendezvény részletes programja a www.gombaszog.sk honlapon érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.