Kiáll a nagyváradi magyar színház mellett a Magyar Teátrumi Társaság

Párbeszédet kezdeményeznek a román és magyar kulturális tárca között annak érdekében, hogy a nagyváradi Szigligeti Színház továbbra is önálló intézményként működhessen.

Magyar Nemzet
2021. 05. 14. 17:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Teátrumi Társaság párbeszédet kezdeményez a román és magyar kulturális tárca között annak érdekében, hogy a nagyváradi Szigligeti Színház továbbra is önálló intézményként működhessen, és „elfoglalhassa méltó helyét a román nemzeti kulturális intézmények között”.

– A legnagyobb hazai előadó-művészeti érdekképviseleti szervezetként magunkénak érezzük a nagyváradi magyar nyelvű színház ügyét, és osztjuk azokat az aggodalmakat, amelyek szerint a tervezett változtatások következtében megszűnhet az önálló magyar színház Nagyváradon. Ezzel pedig a határon túli magyar nyelvű színjátszás egyik pótolhatatlan bázisa semmisülhet meg – jelentették ki a lapunkhoz eljuttatott közleményükben.

A színházszakmai szervezet a napokban értesült a romániai Bihar megyei önkormányzat azon tervéről, amely szerint egyetlen közös intézménnyé kívánják összeolvasztani a Szigligeti Színházat, a Regina Maria Színházat és a Nagyváradi Állami Filharmóniát. Lapunk is megírta, hogy a „költséghatékonyságra” hivatkozva tervezik összevonni az említett intézményeket, a román színház színészei is nyílt levélben tiltakoztak a liberális párti Ilie Bolojan által vezetett megyei önkormányzat tervei ellen.

A román tervezet szerint megszűnne az önálló magyar színház Nagyváradon Fotó: Szigligeti.ro

Az színház megmaradását önálló intézményként minden eszközükkel segíteni akarják, ezért levélben felvették a kapcsolatot Czvikker Katalin igazgató asszonnyal, valamint a román és magyar kulturális tárcával. Demeter András Istvánt, a román kormány kulturális államtitkárát és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárt arra kérték, hogy a várható negatív következmények elhárítása miatt egymással párbeszédben szorgalmazzák, segítsék az egyesítési terv elvetését.

Az 1900-ban alapított Szigligeti Színház a nagyváradi és erdélyi magyar kulturális élet fontos központja, az önálló megmaradása nemcsak támogatásra érdemes, de meggyőződésük szerint a román nemzeti intézmények között is méltó helyen kell szerepelnie.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.