Klasszikusok és kortársak nyomában

Radnóti Miklós egykori otthonától a Király utcába vezet az az irodalmi séta, amelyik ma délután a 2-es villamos végállomásától indul Zsille Gábor József Attila-díjas költő, műfordító vezetésével.

Magyar Nemzet
2019. 08. 03. 13:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Radnóti Miklós egykori otthonától az Oktogon érintésével a Király utcába vezet az az irodalmi séta, amelyik ma délután három órakor a Jászai Mari térről, a 2-es villamos végállomásától indul Zsille Gábor József Attila-díjas költő, műfordító vezetésével. Holnap pedig ugyanebben az időpontban a Dózsa György út–Benczúr utca sarkán találkozhatnak azok az érdeklődők, akik a VI. és VII. kerület, a Benczúr, Bajza, Damjanich és István utcákra összpontosítva szeretnék a klasszikus vagy kortárs nagyjaink nyomait kutatni.

Az Orczy Kultúrkert Egyesület Irodalmi séták a belvárosban című programsorozata az NKA Szépirodalmi Kollégiumának támogatásával valósul meg.

Az egyik megálló az Abbázia kávéház lesz
Fotó: Fortepan

Zsille Gábor, a séták vezetője három évtizede foglalkozik Budapest történetével, az irodalmi séták útvonalait várostörténeti ismereteire és személyes irodalmi élményeire alapozva alakította ki: a klasszikus költőink, íróink (Kosztolányi Dezső, Babits Mihály, Ady Endre, Karinthy Frigyes, Ottlik Géza, Örkény István és mások), illetve az általa személyesen ismert kortárs nagyságaink (Faludy György, Bella István, Hárs Ernő) emlékhelyeit szeretné az érdeklődők elé tárni. A séták alkalmával irodalmi művek részletei is elhangzanak Zsille Gábor előadásában.

A sétákon a részvétel ingyenes, jelentkezni az [email protected] címen lehet. Amennyiben az időjárás közbeszól, a program elmarad, ám minden jelentkezőt legalább a séta kezdete előtt két órával e-mailben értesítenek a szervezők.

Az Orczy Kultúrkert Egyesület 2003-ban azzal a céllal alakult, hogy a közművelődést elősegítve kulturális programok létrehozója és közreműködője lehessen. Számos kiállítás, film és egyéb kulturális program megvalósításában vettek részt, szerepet vállalva a magyar kultúra ápolásában és gondozásában. Írókorzó című sorozatuk többnyire József Attila-díjas, az utóbbi évtizedben alkotó költőt és írót ismertet meg, az egyesület versfilmjei a kortárs magyar irodalomba engednek bepillantást színművészek közreműködésével, Építészkorzó című sorozatuk pedig a XII. századtól a modern korig mutatja be a magyar építészet történetét. A negyvenrészes Zenedoboz, amelyet a Budafoki Dohnányi Zenekar és Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas karmester közreműködésével készítettek, a zene történetét mutatja be a ritmustól egészen a XXI. századi kortárs művekig.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.