Koncertek, szellemes felvezetéssel

Még három napig tart a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál, a Kaposfest, amelynek léte bizonyíték arra, hogy jelentős érdeklődés van még a komolyzene iránt. Arról már nem is beszélve, hogy még így, a tizedik alkalommal is telt házasak a színvonalas koncertek.

2019. 08. 17. 8:16
null
A fesztivál egyik fénypontja Johannes Brahms csütörtök esti A-dúr zongoranégyesének előadása Fotó: Balazs Mohai Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A X. Kaposfest idén harminc szólistát mutat be a fesztivál közönségének, akik között ott van Alekszej Vologyin és Julien Quentin (zongora), Lars Anders Tomter (brácsa), Juan Pablo Joffre (bandoneon), Mirjam Schröder (hárfa), vagy a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

A jó hangulatról Bősze Ádám házigazda gondoskodik. A rádióból és televízióból jól ismert műsorvezető szellemes műismertetői, zenetörténeti anekdotái is hozzájárulnak ahhoz, hogy feledhetetlen legyen a fesztivál, sőt a Bő szekund című estje arra is bizonyíték, hogy az sem olyan nagy baj, ha komolytalanul közelítünk a komolyzenéhez, vagyis a standup comedy révén ismerjük meg a zenetörténeti csemegéket.

A fesztivál erőssége, hogy az idősebb korosztály mellett temérdek fiatal látogatja a komolyzenei koncerteket, aki pedig úgy érzi, hogy keveset tud a műfajról vagy éppen egy-egy alkotóról, az mindennap meghallgathatja Tóth Endre zenetörténész aznapi műről szóló ismertetőjét az esti nagykoncert előtt a Kapos Hotelben.

A fesztivál egyik fénypontja Johannes Brahms A-dúr zongoranégyesének (Op. 26 No. 2) csütörtök esti előadása, amelyet Alekszej Vologyin (zongora), Baráti Kristóf (hegedű), Lars Anders Tomter (brácsa), Várdai István (cselló) adott elő igazi örömzenéléssel. A telt házas előadás egyik különlegessége az volt, hogy még a színpadon is ültek nézők, így kifejezetten otthonos hangulatú volt a látványvilág, sőt a komolyzenét és a közönséget sikerült a szó szoros értelemben egészen közel hozni egymáshoz.

A fesztivál egyik fénypontja Johannes Brahms csütörtök esti A-dúr zongoranégyesének előadása
Fotó: Facebook

Szombat délelőtt Johannes Brahms, Szergej Szergejevics Prokofjev és Szergej Rahmanyinov, este pedig Brahms mellett Georg Philipp Telemann, Enrique Crespo, Tűzkő Csaba, Dubrovay László, Fritz Kreisler, Jules Massenet, Szergej Rahmanyinov, David Popper, Georges Enescu egy-egy művét adják elő, JP Jofre pedig Várdai Istvánnal (cselló) saját darabját játssza el bandoneonon. A koncert után pedig éjszakai gyertyafényes fürdőzésre csábítja a pihenésre vágyókat a Virágfürdő gyógyvizes részlege.

A napi komolyzenei koncertek mellett (amelyekről még hétfőig a Kaposfest.hu honlapon is tájékozódhatnak az érdeklődők) a kiegészítő programok is népszerűek a fesztiválon. Sokan látogatják a könnyűzenei produkciókat, szombat este például Boney M feat. Sheyla Bonnick-koncert lesz. Aki gasztronómiai különlegességekre vágyik, az megkóstolhatja Segal Viktornak, a fesztivál séfjének zenei vonatkozású ételeit. Lesz kávékóstoló, birkapörkölt, sós fagylalt és Kaposfest-macaron, ami libamájjal töltött sütemény.

Éjszakai tárlatvezetéssel a Szinyei Merse Pál-kiállítás tekinthető meg, sőt még az is garantált, hogy az éjszaka ellenére felkapcsolják a villanyt. Akinek pedig mindez nem elég, meglátogathatja a kaposvári kézművessör-ünnepet is, illetve vasárnap este a Zselici Csillagparkba szervezett túrán gyönyörködhet a csillaghullásban, bár ezt nem garantálják a szervezők. Hétfőn pedig a Bolyki Balázs vezette Bolyki Soul & Gospel kórus ad koncertet egy különleges helyszínen, a Nagyboldogasszony-székesegyházban.

A fesztiválon a hagyományőrzés is szóba került. A Kassai-völgyben nem kevesen voltak kíváncsiak arra, hogy Kassai Lajos magyar íjkészítő, lovas­íjász-versenyző milyen parádésan bánik az íjával lovaglás közben. A helyszín a hagyományápoláson kívül természetjárásra is kifejezetten csábító: a Petörke-tónál pedig nemcsak horgászni lehet a harmóniára vágyóknak, hanem kerékpározni is, a terület kirándulóútjai ugyanis kifejezetten alkalmasak a tekerésre. A Kaposfest fő helyszíne az idei évben is a Szivárvány Kultúrpalota, de vannak programok például a kaposvári református templomban és a főtéren is. Akik pedig lemaradtak a programokról, azoknak sem kell elkeseredniük, mert ha a csillaghullást nem is, de a koncerteket rögzítik, azok később a Bartók rádióban lesznek hallhatók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.