Könyv a Karantén-szigeten

Tudjuk, elcsépelt kérdés, hogy milyen könyvet vinnénk magunkkal egy lakatlan szigetre, ám most mégis időszerűnek érezzük. „Senki sem különálló sziget”, írta John Donne angol költő, és bár igaza van, a koronavírus-járvány miatt mindnyájan kissé szigetnek érezhetjük magunkat, hajótöröttek vagyunk a saját otthonunk szigetén, amely ugyan összkomfortosabb, mint az, amelyen Robinson Crusoe tengette mindennapjait.

Pataki Tamás – a sorozat gondozója
2020. 04. 25. 18:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha olvastuk Kölcsey Ferenc Parainesisét, és megfogadtuk tanácsát, hogy nemcsak anyagi, hanem szellemi kincseket is kell gyűjteni ezen a földön, akkor könnyen a könyvespolcunkhoz fordulhatunk vigaszért, vagy azért, hogy kissé felüdüljünk, humoros írásokkal múlassuk az időt, hogy elfelejtsük a járványt, vagy éppen ellenkezőleg, magunkba szálljunk és elgondolkodjunk az élet kis és nagy kérdésein, melyekre különben alig jut idő.

De milyen könyveket érdemes olvasni?

Hamvas Béla is arról a bizonyos száz könyvről írt, ő sem tudott csak egyet kiválasztani.

Mégis, könyveket szeretnénk ajánlani az olvasóinknak, erre pedig kulturális életünk jeles alkotóit, személyiségeit kértük fel – írókat, történészeket, grafikusokat, filmrendezőket, nyelvészeket, színészeket, tudósokat, művészeket – tehát olyan embereket, akiknek érdemes figyelni a szavára.

Holnaptól kezdve ők ajánlanak egy-egy könyvet az olvasóinknak, röviden, velősen elmondva azt, hogy miért lenne érdemes elővenni ezeket a műveket ilyen emberpróbáló időkben.

Newell Convers Wyeth (1882-1945) Robinson Crusoe-t ábrázoló festményei

Sorozatunkat Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, kultúrtörténész, író ajánlásával kezdjük.

Jó olvasást kívánunk!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.