„Korát megelőző történelmi fantasy”

Lenyűgözően izgalmas világ tárul elénk, a mitikus ősidők elsüllyedt civilizációjának látomásos képe.

Magyar Nemzet
2020. 04. 28. 11:48
null
A Gilgames eposz illusztrációja Forrás: Wael Tarabieh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lenyűgözően izgalmas világ tárul elénk, a mitikus ősidők elsüllyedt civilizációjának látomásos képe, olyan részletgazdag elevenséggel, hogy elakad a lélegzetünk. A páfrányerdők övezte mocsarakban sárkányok marakodnak. Két fölöttébb művelt és kifinomult birodalom, Erech és Szurippak vég nélkül hadakozik egymással. Megszületik Gilgames. A Csillagtorony csöndjében tudósok és művészek vitáznak, mert az ég boltozatán vészterhes üstökös lángol, Nannar, az Égi Gyík, vérvörös fénybe borítva a földet.

A Gilgames eposz illusztrációja
Fotó: Wael Tarabieh

A káprázatos mesevilág mögött mindinkább fölsejlik egy másik, sokkal közelebbi világkatasztrófa friss élménye, ahogy a páratlan humorral megrajzolt szereplőkben is fölismerhetjük a kortársakat. És a szereposztás pazar. Hétil, az édesszavú szerelmi dalok költője: Szabó Lőrinc. Namzi, az örökké zaklatott himnuszköltő: Németh László. Gubbubu, a messzi Aztlán divatja szerint szivarozó, kissé sznob „tanult férfiú”: Márai Sándor. Ur-Ba’u, a „szent süket” könyvtárigazgató: Várkonyi Nándor.

Korát megelőző „történelmi fantasy”? Verhetetlen. Társadalmi szatíra? Kíméletlen. Történetbölcselet, civilizációkritika, összeomlás utáni számvetés? „Egy az út, egy az igazság, s egy az élet.” Tolkien? Swift? Thomas Mann? Kodolányi János. A politikai karanténba zárt, kilátástalanságba, feneketlen nyomorba taszított magyar írófejedelem egyedülálló remekművet alkotott. Miként ő maga mondja: „…dolgoztam cefetül és vígan. Roppant vígan. Ilyen vidáman talán még sohasem írtam semmit.”

A Vízözön online, ingyenesen olvasható, erre a hivatkozásra kattintva.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.