Kordokumentum született a Nemzeti Színházban

Maszkban próbáló színészek, koronavírusos rendező, a világjárvány és Shakespeare. Szerelem a koronavírus idején címmel a világjárvány korszakának egy szeletét dokumentáló filmet forgattak a kulisszák mögött a Nemzeti Színházban, amely a Rómeó és Júlia próbafolyamatát öleli fel. Az ötvenperces alkotás csaknem egy éven át készült – írja a Híradó.hu.

Forrás: hirado.hu2021. 06. 05. 9:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A teátrumok sem működtek a megszokott módon a járvány ideje alatt. A Nemzeti Színház ebben az időszakban a kulisszák mögött próbált és kreatív munkára fordította energiáját. A teátrum egyedülálló vállalkozásba kezdett: Vidnyánszky Attila Rómeó és Júlia című, a pandémia idején elkészült, legújabb produkciójáról dokumentumfilmet készített – olvasható a Nemzeti Színház honlapján.

„Már harminc éve benne vagyok a szakmában, sok mindent láttam, de ilyen időszakot, hogy így kelljen próbálni, így kelljen vigyázni egymásra, ilyen óvintézkedéseket kelljen betartani, mint a koronavírus idején, még nem éltem meg. Az utolsó pillanatig kíméltük az idősebb színészeinket, és nem hívtuk be őket dolgozni. Nehéz volt, de meg kellett tanulnunk a járvány adta körülmények között létezni. Egy biztos: néző nélkül nincsen színház” – emelte ki Vidnyánszky Attila, a darab Kossuth-díjas rendezője.

A bemutató folyamatosan tolódott, december 4-ről január 15-re, majd február 12-re. Ekkor egy házi főpróba erejéig megmutatták az alkotók, hol is tartanak az előadással. A dokumentumfilmet készítő csapat – Bánfalvi Laura, Talán Csaba, Vági Barbara és Sallai Zsófia – pedig mert merészet álmodni, és filmre vitte a nem mindennapi körülmények között elkészült színdarabot a kezdetektől a házi főpróbáig.

„Az eredeti cél az volt, hogy a kommunikáció részeként készüljön egy olyan dokumentumfilm, amely megmutatja Vidnyánszky Attila Rómeó és Júliája hogyan készül el a Nemzeti Színházban, de időközben megfogalmazódott bennem, hogy ez nem pusztán egy dokumentumfilm, hanem kordokumentum lesz” – mondta Bánfalvi Laura, a film koncepciójának megálmodója, a Nemzeti Színház operatív marketing- és kommunikációs vezetője.

A teátrum színészei nem voltak könnyű helyzetben, hiszen a házi bemutatón közönség és nézői visszajelzés nélkül kellett megteremteniük magukban a feloldásra váró belső feszültséget, olyan emberekké kellett válniuk, akik töréssel a lelkükben élik meg életük további pillanatait.

Ám a szereplők színészi tudást, tudatosságot igénylő hiteles ábrázolását Herczegh Péter, Szász Júlia, Nagy Mari, Blaskó Péter, Horváth Lajos Ottó, Tóth Auguszta, Rubold Ödön, Berettyán Nándor, Berettyán Sándor, Szabó Sebestyén László, Bordás Roland, Rácz József, Szép Domán kiválóan oldották meg, amelynek köszönhetően a pandémiás helyzetben egy merőben új shakespeare-i világ született a Nemzeti Színház deszkáin.

Vidnyánszky Attila és alkotótársai Shakespeare egyik legismertebb szerelmi tragédiáját új megvilágításba helyezték: a próbafolyamat során a hétköznapi szerelmi történeten túl olyan „párbeszédet” alakítottak ki, amely a két fiatalon keresztül a szerelem, a szeretet győzelmét mutatja be a halál és a széthúzás fölött.

A dokumentumfilm az M5 kulturális csatornán 2021. június 8-án 21 órától, majd június 9-én a TV2 Play-n 19 órától lesz látható.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.