Korok-Színek-Hangulatok Kápolnásnyéken

Újraindul az élet a kápolnásnyéki Halász-kastélyban, ahol május 29-én 17 órakor nyílik tárlat a szegedi Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből. A kulturális központban ezúttal huszonöt magyar, korszakos festőművész, köztük Csók István, Munkácsy Mihály és Thorma János alkotásait tekinthetjük meg. Előző nap pedig Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nyitja meg a turisztikai évadot és adja át a Velencei-tóért díjat az épület falai közt.

Magyar Nemzet
2021. 05. 26. 17:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Korok-Színek-Hangulatok című tárlaton, amelyet Prőhle Gergely a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója nyit meg a kápolnásnyéki Halász-kastélyban, a hagyományos festészeti műfajok közül életképpel és tájképpel egyaránt találkozunk – közölte lapunkkal az intézmény. Mint írják, a kiállításon kiemelt értéket képviselnek a XIX. század utolsó harmadában készült historizáló és realista életképek. Amikor a társadalmi átalakulásokkal párhuzamosan már leáldozóban volt a historizáló képek divatja, a magyar történelem tragikus hőseit fokozatosan felváltották a hétköznapi élet teatralitást nélkülöző jelenetei: a paraszti és a polgári miliőt bemutató zsánerképek. Kiváló példái ennek Fényes Adolf és Szöri József alkotásai.

A kiállítás néhány kép erejéig azt is felvillantja, miként változott meg a XIX. századtól kezdődően a tájszemlélet: a romantikus tájak helyett a valóság objektív visszatükrözésére, természethűségre törekvő naturalista alkotások születtek, majd a múlékony benyomások érzékeltetését célul kitűző impresszionizmus, és ezen is túllépve a közvetlen természeti látványtól elszakadó, immár autonóm műalkotást létrehozó, XX. század eleji, expresszív irányzatok.

Az 1896-ban alapított és évtizedekig működő nagybányai művészkolónia a korszak legkiválóbb festőit, mások mellett Csók Istvánt, Hollósy Simont és Iványi Grünwald Bélát gyűjtötte egybe, és vált a magyar művészet történetének egyik központjává. Különös színfoltjai a kiállításnak az egyéni utakat bejáró művészek, Mednyánszky László és Tóth Menyhért munkái. Mivel a válogatás a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből érkezett, ugyancsak fontosak a szegedi kötődésű művészek, Kukovetz Nana, Nyilasy Sándor, Szöri József bemutatkozásai.

Fotó: Halász-kastély

A tárlat hétfő kivételével minden nap 10–18 óráig várja a látogatókat egészen október 3-ig.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.