Kossuth-kiállítás nyílt a debreceni Déri Múzeumban

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából Kossuth-kiállítás nyílt csütörtökön a debreceni Déri Múzeumban.

Forrás: MTI2019. 03. 15. 7:55
null
Debrecen, 2019. janur 15. Kossuth Lajos szobra a Nagytemplom eltt, ahol kimondtk a Habsburg-hz detronizlst. 1849 janur elejn Kossuth Lajos s kormnynak minisztriumai Debrecenbe kltztek, gy az orszg fvrosa lett fl vre 170 vvel ezeltt. Az esemny tbb helyszne s plete ma is megtallhat. MTVA/Bizomnyosi: Olh Tibor *************************** Kedves Felhasznl! Ez a fot nem a Duna Mdiaszolgltat Zrt./MTI ltal ksztett s kiadott fnykpfelvtel, gy harmadik szemly ltal tmasztott brminem klnsen szerzi jogi, szomszdos jogi s szemlyisgi jogi ignyrt a fot ksztje kzvetlenl maga ll helyt, az MTVA felelssge e krben kizrt. Fotó: Oláh Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere a megnyitón hangsúlyozta: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékezetében Debrecen méltatlanul kevés figyelmet kap, pedig 170 évvel ezelőtt sorsfordító események helyszíne volt a város.

Példaként említette az 1849. április 14-én elfogadott Függetlenségi nyilatkozatot, amelyet Kossuth Lajos többszöri próbálkozás után végül a nyilvánosság segítségül hívásával, nyílt ülésen fogadtatott el a Nagytemplomban.

Hozzátette: a tárlaton az érdeklődők megtekinthetik a Függetlenségi nyilatkozat Kossuth által írt eredeti fogalmazványát is, amelyet a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárától kapott kölcsön a Déri Múzeum. A kiállított tárgyi emlékek és interaktív élmények alkalmat adnak arra, hogy Debrecennek a reformkorban és a szabadságharcban betöltött szerepét méltóképpen megismerjék a látogatók – mondta az alpolgármester, hozzátéve, hogy a szabadságot és a hagyományt tisztelő debreceni szellemiség ott volt a reformkor közvéleményében.

Angi János, a Déri Múzeum igazgatója elmondta: az intézmény idei időszaki kiállításai két motívumhoz kötődnek. Az egyik Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulója, a másik pedig a szabadságharc legdicsőségesebb, 1849. január és május közötti időszakának 170. és Kossuth Lajos halálának 125. évfordulója. Kiemelte: a tárlat bemutatja a kor debreceni és magyarországi belpolitikai eseményeit, és foglalkozik a szabadságharc emlékezettörténetével is.

A Kossuth Lajos azt üzente. című, május 26-ig látható kiállításon a többi között Kossuth-portrék, kisplasztikák, korabeli bankók és pénzérmék láthatók, de az érdeklődők megtekinthetik a Szent Korona hiteles másolatát is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.