Kötter Tamás: Egyetlen film sem szól a magyarság sorskérdéseiről

A népszerű író az SZFE-ügyről is elmondta véleményét, szerinte paradigmaváltásra van szükség, új filmeseket és új színészeket kell képezni.

Magyar Nemzet
2020. 11. 07. 21:47
null
Fotó: Ficsor Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Pénz, paripa, fegyver van, de úgy érzem, hogy azok a kulturális terek, ahova ezeket beöntötték, nem támogatják továbbra sem a nemzeti témák megvalósítását. Például a magyar filmgyártásnak tíz év alatt kizárólag köldöknézős filmeket sikerült készíteni és néhány Ben Stiller szintű vígjátékot – mondta a Mandinernek Kötter Tamás író, akinek idén jelent meg a Férfiak fegyverben című könyve, ami második világháborús magyar katonákról szól. A szerző politikáról, közéletről, a magyar mindennapokról és kulturális témákról is elmondta a véleményét.

Kötter szerint

„egyetlen olyan filmet vagy sorozatot nem tudtunk létrehozni, amelyik a magyarság sorskérdéseiről szólt volna.”

 

a szerző ezért azt gondolja, hogy ha „nincs olyan valaki, aki képes normálisan megrendezni a fontos mozikat, akkor hívjunk külföldről.

Nagyon szomorú vagyok, hogy például a magyar középkor egy fontos korszakáról török sorozat tájékoztatja a magyar közvéleményt.”

 

Márpedig ez Kötter Tamás szerint azért lenne fontos ellensúlyozni, mert

„ha megcsinálnánk egy Hunyadit, egy Zrínyit, teljesen más narratívát kínálhatnánk megélhetően, képszerűen olyan embereknek, akik, hogy finoman fejezzem ki magam, kevésbé érdeklődnek a történelem és az irodalom iránt. Így úszik el a lehetőség, hogy lehetővé tegyük a sokaságnak, hogy megélje, átélje, lássa, hogy milyen emberi közösség tagjai is ő, mit tett ez a közösség azért, hogy egyáltalán életben maradjon.

 

Ha valaki ezeket a történeteket nem ismeri vagy hamis narratívák mentén kapja meg őket, akkor nem tud lelkileg azonosulni a közösséggel. Erről szól az SZFE-ügy is.”

Fotó: Ficsor Márton

Az író úgy látja, hogy az SZFE egy betokosodott, megszállt egyetem, ami a változás ellen van, szerinte „egyhelyben jár és újratermeli önmagát.”

– Mivel a filmeseket ott képzik és ilyen filmek készülnek, ráadásul olyan minőségű a filmekben játszó színészek játéka is, amilyen – elég gyenge, hogy úgy mondjam, a brazil szappanoperákra jellemző beállásokkal, mintha színpadon lennének –, ezért azt mondom, ha egyszer elhatározzuk, hogy elkészítjük a Hunyadit, akkor hívjunk inkább külföldi stábot, külföldi színészeket. Paradigmaváltásra van szükség, új filmeseket és új színészeket kell képezni – mondta Kötter Tamás.

A teljes interjút itt olvashatják el.

Kötter Tamás (1970) magyar író, ügyvéd. A Győr-Moson-Sopron megyei Kónyban nőtt fel, 1989 és 1994 között elvégezte az ELTE jogi karát. Ügyvédi irodákban és nagyvállalatok jogi osztályain dolgozott, jelenleg egy budapesti ügyvédi iroda alapító társtulajdonosa. A kortárs magyar irodalmi életben 2012 óta jelentkezik novelláival, regényeivel (Rablóhalak; Dögkeselyűk; A harcból nincs elbocsátás; IKEA, vasárnap).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.