Köztéri emlékművek és zenei improvizációk

Bár a pandémia miatt a márciust az otthonunkban töltjük, a Ludwig Múzeum számos, képernyő előtt és hangszóró mellett is élvezhető programmal várja a művészetkedvelőket. Betekinthetünk a hálózati gondolkodás rejtelmeibe, a megújult gyűjteményi kiállításba, továbbá érdekes podcast-beszélgetéseket is hallgathatunk.

2021. 03. 14. 16:00
null
Fotó: Ludwig Múzeum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BarabásiLab. – Rejtett mintázatok – A hálózati gondolkodás nyelve című kiállítás online 3D-verziójában Készman József kurátor tart virtuális tárlatvezetést március 19-én és 26-án este 20 órától. Az elmúlt évek, évtizedek egyik legígéretesebb tudományos módszertani újdonságának a hálózatkutatás és hálózati vizualizáció bizonyult, amely hatékony eszköznek tűnik kulturális, társadalmi jelenségek, így a képzőművészeti színtér vizsgálatához is. Az érdeklődők megismerkedhetnek többek között az álhírek terjedésének sajátszerűségeivel, az ételek összetevői közötti rejtett kapcsolatok sokféleségével, ahogy az adatszobrok megvalósíthatóságáig vezető úttal is. A hetente jelentkező Zoom-vezetéseken az Időgép című kiállítás megújult gyűjteményi válogatását járhatjuk körbe különféle nézőpontokból. Idő és művészet viszonya, az örökség mint az identitásunk része, a különböző közösségekhez, történelmi eseményekhez, városi helyszínekhez fűződő kapcsolatunk, politikai rendszerek és a média által sugallt énképünk szűrőjén keresztül barangolhatjuk be a tárlatot.

Március 19-én Készman József kurátor tart online tárlatvezetést
Fotó: Ludwig Múzeum

Hemrik László múzeumpedagógiai osztályvezető virtuális tárlatvezetést tart március 16-án 18 órától Emlék-művek címmel az Időgép kiállításról. A program elsősorban azokra a művekre helyezi a hangsúlyt, amelyek a múlt, a közelmúlt történelmi mozzanatait, a társadalmi emlékezet számára releváns eseményeket ragadják meg, így szóba kerülnek a köztéri emlékművek is. Március 24-én 18 órától pedig Élő örökségeink címmel Varga Zita múzeumpedagógus tart tárlatvezetést ugyancsak az Időgép kiállításról. A műalkotásokon keresztül felfedezhetők az időn és téren átívelő közös vonások, amelyeket észrevehetetlenül hordozunk magunkban: családi történetek, a szocializmus el nem múló jelenléte, a városi emlékezet terei és a Marc Augé által definiált nem-helyekről is szó lesz, ahol nap mint nap megfordulunk. Jegyek az egyes programokra online vásárolhatók.

A Ludwig Múzeum a diákokra is gondol, ugyanis középiskolás csoportoknak ingyenes foglalkozást kínál a Behálózva című program a BarabásiLab. – Rejtett mintázatok című kiállításban. Mit tanulhatnak egy kortárs művészeti múzeum tárlatán a koronavírus terjedéséről a fiatalok? A kiállításon adatok, tények, összefüggések műtárgy formájában tárulnak eléjük. A csúcstechnológia felhasználásával a hálózati ábrák szemléletesen jelenítik meg azokat a rejtett kapcsolatokat, amelyek egy vizsgált jelenség hátterében húzódnak. A Zoomon zajló, interaktív foglalkozás segít, hogy jobban megértsék a hálózatok világát, és ehhez kapcsolódva a vírusok, járványok természetét. Az adatvizualizációs kísérletekbe így ők is bekapcsolódnak a múzeumpedagógiai foglalkozáson megvalósuló, félig tudományos, félig művészeti akciók segítségével. A programon közreműködnek a Ludwig Múzeum múzeumpedagógusai és Bajer-Molnár Orsolya Rita evolúcióbiológus. A jelentkezés során előnyben részesítik a szociálisan hátrányos helyzetű iskolai csoportokat. Legközelebb március 22-én 10 órától és 12.45-től tartanak foglalkozást, amelyekre jelentkezni Dabi-Farkas Ritánál lehet e-mailben: [email protected].

Az online tárlatvezetéseken túl a Ludwig Múzeum elindította a podcastcsatornáját, ahol beszélgetéseket és véleményeket osztanak meg a kortárs képzőművészettel kapcsolatos témákban. A sorozat változatos megközelítésben keresi a lehetőséget a múzeumi gyűjtemények újszerű bemutatására, a múzeum és a művészek kortárs szerepvállalására, valamint a művészeti oktatás társadalmasítására. A szombatonként jelentkező műsor mindenkihez szól, aki érdeklődik a művészet és a kultúra iránt. A sorozat eddigi részei itt hallgathatók meg. A Spotify playlisten a múzeum munkatársainak tematikus zenéit teszik közzé a tárlatokhoz, gyűjteményekhez kapcsolódóan. A múzeum YouTube-csatornáján pedig a jelenleg nem látogatható kiállítások egy-egy alkotását keltik életre zenészek improvizációi. A nemrég indult sorozatban Konok Tamás életmű-kiállításában Ajtai Péter, Márkos Albert, Behumi Dóri, Geröly Tamás Sándor, Lakatos György és Bolcsó Bálint improvizál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.