Különleges előadások

A legkiegyenlítettebb és talán legszínvonalasabb fesztiválja előtt áll Kisvárda – véli Balogh Tibor, aki a magyar színházak kisvárdai fesztiváljának ötödik éve művészeti tanácsadója. A versenyprogram válogatójaként említette az idei Ibsen-dömpinget, valamint azt, hogy a romániai magyar színház most jutott el oda, hogy esztétikai síkon értelmezze Ceaușescu és besúgórendszerének természetrajzát.

Szilléry Éva
2020. 07. 14. 11:48
null
A Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulatának Gusztáv a hibás mindenért című némajátéka Fotó: Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három helyszínen, a Művészetek Házában, a zsinagógában és a Bagolyvárban zajlik a nyár utolsó hetében Magyarország határon túli színházi seregszemléje a Magyar Színházak XXXII. Kisvárdai Fesztiválja, augusztus 21. és 29. között. Amint a fesztiválstop augusztus 15-i határideje nyilvánossá vált, a fesztivál szervezői kitűzték a programokat, hogy az évad indítása előtt minden társulat hazaérkezzen.

Érdeklődésünkre, miszerint a határainkon túl jelenleg tapasztalható újabb koronavírus-hullám ­megakadályozza-e a mustra megszervezését, Balogh Tibor elmondta: reméli, nincs szó erről, szerinte ez még az első hullám „visszatekintése”, a hirtelen jött szabadsággal való túlzott lazulásunk eredményeként kapjuk.

– Bízom abban, hogy a nyár végére teljesen megszűnik a vírus mostani utóterjedése, hiszen senkinek sem érdeke, hogy gúzsba kötve éljenek az országok népei – jelentette ki Balogh Tibor.

A 13 versenyelőadás mellett hét versenyen kívüli színházi darab, három workshop és a már hagyományos hallgatói minifesztivál is szerepel az idei programban.

A Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulatának Gusztáv a hibás mindenért című némajátéka
Fotó: Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja

Ötödik éve művészeti tanácsadója a mustrának Balogh Tibor, aki úgy értékeli, hogy a legkiegyenlítettebb és talán átlagban a legszínvonalasabb fesztivál előtt áll idén Kisvárda.

– Különleges előadások sorakoznak, mindegyikben talál valami olyan érdekességet a néző, ami meglepetésként éri majd. A fiatal felnőtt generációk számára nem ismeretlen a Gusztáv tévésorozat, amit a Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, Gusztáv a hibás mindenért címmel vitt színre. Az előadást Kokan Mladenovics nemzetközi hírű szerb rendező értelmezésében láthatjuk a mustrán. A másik olyan darab a versenyzők között, amelyhez a közönség erősen kötődhet, Anna Karenina az újvidéki társulat előadásában. Izgalmas, hogy szlovén rendező mellett, az oroszétól eltérő értékrend alapján, hogyan lehet megközelíteni Tolsztoj klasszikusát – fogalmazott a művészeti vezető.

Mint mondta, jó látni, hogy a határon túli színházak közül az erdélyiek számára mostanra művészileg is fontossá vált Ceaușescu diktatúrájának és a szekus besúgóhálózatnak a ­feldolgozása. Mára esztétikai síkon ragadják meg az árulás természetrajzát. A Marosvásárhelyi Spectrum Színház Függöny és a Kolozsvári Állami Magyar Színház Pornó – Feleségem története is ehhez a témakörhöz köthető. Az idei évad jellegzetessége az Ibsen-dömping, mindenütt Ibsen-szerzemény feldolgozásába botlott a válogató. A kisvárdai versenyprogramba kettő került: a Peer Gynt, amely Pataki András rendezésében a csallóközi Csavar Színház és a Soproni Petőfi Színház közös produkciójaként látható majd és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának előadása, A nép ellensége Keresztes Attila rendezésében. A versenyszekcióba idén is kiemelkedő darabbal jönnek a tavaly nyertes vajdaságiak: Lénárd Róbert munkáját, az Y elágazást hozza el a tanyaszínház.

Versenyen kívül lesz látható a szemlén a Trianon 100 és az összetartozás emlékévére a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház Tizenkilenc című előadása.

A helyszínek nem változnak, a mustrán a járvány miatti esetleges szigorításokra rákérdezve Balogh azt is elmondta: Egy fesztivál poroszos ülésrenddel elképzelhetetlen, annak nincs értelme, hogy sakktáblák sarkára ültetett nézők árválkodjanak a nézőtéren. Arról nem beszélve, hogy a színészre is bénítóan hat, ezáltal elvész az előadás lényege.

A művészeti vezető úgy látja, nem lesz egyszerű dolga a zsűrinek idén, éppen a darabok sokszínűsége és jellemzően különleges volta miatt igen nehéz lesz a választás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.