Különleges emlékérmen a kisföldalatti

A Magyar Nemzeti Bank a millenniumi földalatti vasút megnyitásának 125. évfordulója alkalmából 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki 2021. május 3-án. A különleges emlékérmét a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szakmai közreműködésével Bitó Balázs iparművész tervezte – tudatta közleményében a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum.

Magyar Nemzet
2021. 04. 30. 14:30
null
Az emlékérme hátlapja Fotó: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1896. május 2-án Budapesten indult első útjára a millenniumi földalatti vasút, az európai kontinens első földalatti villamosa. A nagyszabású, országos, ezredévi kiállítás megnyitására készült földalatti vasúton Ferenc József uralkodó is utazott. Építésekor a korszak legmodernebb építési megoldásait alkalmazták, többek között az ipari szintű vasbeton technológiát. A vasúton automata mechanikus biztosítóberendezés akadályozta meg a kocsik egymásra futását. Az eredeti kocsik a világon egyedülálló módon – persze többszöri felújítással – 77 évig, a vonal 1973-as korszerűsítéséig közlekedtek – foglalják össze az előzményeket a közleményben.

A népszerű nevén kisföldalatti az Andrássy úttal együtt 2002 óta a világörökség részét képezi.

Mint írják, az emlékérme előlapjának központi motívuma a millenniumi földalatti vasút egyik megállójának metszetét ábrázolja egy XIX. századi rajz alapján. A megálló ábrázolása egyértelműen láttatja a kéregvasút jellegzetességét, a földfelszíntől való rövid távolságát. A megálló műszaki megjelenítését korabeli ruhákba öltözött alakok teszik élővé. Az előoldalon továbbá a törvényes fizetőeszközök kötelező éremképi elemei is megjelennek, jobbra igazítva, fent a „MAGYARORSZÁG” felirat, alatta egymás alatti két vízszintes sorban a „2000” értékjelzés és a „FORINT” felirat. Az érme alján, bal oldalon a „BP.” verdejel látható.

Az emlékérmét Bitó Balázs iparművész tervezte
Fotó: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

Az emlékérme hátlapján központi motívumként a földalatti vasút (Budapesti Földalatti Közúti Villamos Vasút Rt., BFKVV-féle) faburkolatú motorkocsija látható oldalnézetből ábrázolva. Felette két vízszintes sorban a „MILLENNIUMI FÖLDALATTI” és a „VASÚT” felirat, alatta bal oldalon a kisföldalatti megnyitásának „1896”-os évszáma, jobb oldalon a „2021”-es verési évszám olvasható. Bitó Balázs iparművész mesterjegye a kocsi oldalán felcsavarozott rézbetűként ábrázolva jelenik meg. Az emlékérme szélén a földalatti megállók nevét szegélyező Zsolnay-csempeminta ábrázolása látható – részletezik a közleményben.

A színesfém emlékérme 75 százalék réz és 25 százalék nikkel ötvözetéből készült, a súlya 27 gramm, a mérete 39,6×26,4 mm, a széle sima. Az emlékérme korlátozott példányszámban jelenik meg, összesen 8000 darab készíthető patinázott- fémes hatású kivitelben.

Az emlékpénzek értékközvetítő és ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében, a „Millenniumi Földalatti Vasút” emlékérme a rendelkezésre álló készlet függvényében 2021. május 3-tól a kibocsátást követő egy évig névértéken vásárolható meg a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában, illetve a webáruházában.

Vers a peronon

A millenniumi földalatti vasút 125 éves évfordulójának tiszteletére egy héten át – május 3. és 9. között – neves művészek előadásában kortárs versek hallhatók a kisföldalatti állomásain az Aranyhíd Polgári Egyesülettel közösen indított, Vers a peronon elnevezésű kezdeményezés keretében. A kisföldalatti utasai Kemény István, Áfra János, Szálinger Balázs, Géczi János, Dukay Terék Anna és Szőcs Géza egy-egy költeményét hallhatják. Az előadó művészek között van Csuja Imre, Gáspár Sándor, Für Anikó és Likó Marcell is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.