Különleges koncertközvetítés Balázs János otthonából

Szombaton este 19 órakor Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész és Vigh Andrea Liszt-díjas hárfaművész koncertjét hallgathatjuk meg élő közvetítés formájában az MVM Koncertek – A zongora című sorozat új kezdeményezéseként. A hangversenyen a zongoraművész új lemezének azon dallamai hangzanak el, amelyekre a legtöbb szavazat érkezik.

Magyar Nemzet
2021. 02. 25. 13:17
Balázs János 2017
Balázs János, a Cziffra emlékév művészeti vezetője Fotó: Kleb Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Balázs János otthonából jelentkező koncerten a művész új lemezének anyagából hallhatunk válogatást. A szervezők a műsor összeállításához a közönség segítségét kérik – derül ki a lapunkhoz eljuttatott közleményből. Mint írják, mindenki választhat egy művet a lemez anyagából, melyet ezen a linken tud megtenni. A legtöbb szavazatot kapott művek csendülnek fel az esten. A koncertet Vigh Andrea játéka színesíti, aki a hárfairodalom legszebb darabjaiból ad rövid ízelítőt. A különleges koncerten betekintést kapunk a művészek ünnepnapjai mellett a hétköznapok világába is.

Balázs János az otthonából jelentkezik
Fotó: Kleb Attila

– A tavasz végén a Naxos gondozásában megjelenő lemezem koncepciója azt a romantikus hagyományt tükrözi, amikor a zongoristák és zeneszerzők improvizáltak, és átiratokat készítettek ismert operákból és dalokból. A lemezen bemutatom azt a kétszáz éves tradíciót, melyben az előadóművész az alkotóművész társává válik. Így szeretném felhívni a figyelmet e műfaj létjogosultságára a klasszikus zenében és egyúttal tisztelegni a száz éve született Cziffra György emléke előtt – idézi a közlemény Balázs János szavait.

Vigh Andrea a hárfairodalom legszebb darabjaiból ad rövid ízelítőt
Fotó: Posztós János

A lemez műsora:

J. S. Bach–Busoni: Prelude & Fugue in D major, BWV 532,

Wagner–Liszt: Isolda szerelmi halála, Schumann–Liszt: Widmung,

Liszt–Balázs: 6. magyar rapszódia, Saint-Saens–Balázs: A hattyú,

Rachmaninov–Balázs: Vocalise, Puccini–Balázs: Lauretta áriája,

Mendelssohn–Liszt: Szentivánéji álom, Brahms–Cziffra–Balázs: 5. és 6. magyar tánc,

Ponce–Balázs: Estrellita, J. Strauss–Balázs: Reminiscences paraphrase

A tájékoztató szerint az elmaradt koncertek kárpótlásaként a bérletesek és jegyvásárlók díjmentesen követhetik a koncertet az ezen a linken található kérdőív kitöltésével. Mint írják, ily módon is kísérletet tesznek az elmaradt koncertjeik részleges ellentételezésére. Az ingyenes csatlakozást biztosító kérdőívet ma 23 óráig lehet kitölteni. Ám a hangversenyre online jegyek is válthatók három árkategóriában: 1500 forintért egy link vásárolható, mellyel a koncert és a művészekkel való beszélgetés élőben megtekinthető. A családi jegy ára 3000 forint, míg az 5000 forintos támogatói jeggyel a közönségnek lehetősége nyílik a sorozat további támogatására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.