Különleges könnyűzenei és jazzfelvételek a Müpa Home műsorán

A Müpa az elmúlt évadok során több száz koncertet és előadást rögzített, amelyekből több mint száz tekinthető meg a honlapjukon elérhető videótárban és a Müpa Home hetente jelentkező közvetítésein. A következő hetekben a legnépszerűbb könnyűzenei és jazzkoncertek közül élhet át újra hármat a közönség: Tzumo Árpád zenekara, a Solati Music kifinomult előadását, a Blahalouisiana ’70-es évekre hangszerelt dalait és a basszusgitár dán ikonja, Ida Nielsen dögös-zúzós estjét. A sorozat különlegessége, hogy mindhárom magával ragadó koncertfelvétel most kerül először a nagyközönség elé.

Magyar Nemzet
2021. 04. 14. 20:00
null
Ida Nielsen & Band Fotó: Kotschy Gabor, Müpa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Artisjus-díjas jazz-zongorista, Tzumo Árpád remek zenésztársakat maga köré gyűjtve 2016-ban hívta életre a Solati Music zenekart. Az énekesnő Pocsai Krisztina nemcsak gyönyörű hangjával járul hozzá a zenekar sikereihez, de a dalszövegek is az ő tollából születnek. Bár a basszusgitáron hallható Heilig Tamás szülei is jól ismert nevek, saját jogon vívta ki a zenésztársadalom elismerését: számos jazzformáció mellett hallhatja a közönség a Punnany Massif és a Random Trip koncertjein is. A dobok mögött pedig a világhírű gitárlegenda, Snétberger Ferenc Berlinben élő fia, Toni Snétberger ül. A Jazz Showcase közönsége a kvartett stílusosan Debut névre keresztelt bemutatkozó lemezének dalait hallhatta a Müpában. A jazz harmóniakészletét az R’n’B, a neo-soul és hiphop formavilágával és stílusjegyeivel ötvöző dalok igazi előremutató hangzásvilágot teremtettek a Fesztiválszínház színpadán.

Snétberger Ferenc a Solati Music koncertjén
Fotó: Müpa/Posztos János

A székesfehérvári Blahalouisiana 2012-es megalakulása után hamar a hazai pop-beat-rock szcéna egyik leggyorsabban felívelő csillagává vált, és elmaradhatatlan fellépői lettek a legnagyobb kluboknak és fesztiváloknak. 2018-as koncertjükön a zenekar második, Alagutak, fények, nagymamád jegenyéi című lemezüket különleges, klasszikus hangszerelésben és díszletek közt mutatták be a Müpában. A Balázs Ádám hangszerelte dalok a ’70-es éveket idéző környezetben szólaltak meg, vonósnégyessel, fúvósokkal és egy Hammond orgonával kiegészülve.

Sophie Brown and The Blahalouisiana Moon Band
Fotó: Müpa/Posztos János

Kevés muzsikus van, aki elmondhatja magáról, hogy nemcsak tagja volt Prince zenekarának, de a poplegenda maga választotta ki. A dán Ida Nielsen lendületes színpadi jelenléte és technikai felkészültsége viszont önmagáért beszélt, nem meglepő, hogy hat évig pengette a húrokat Prince mögött. Az énekes halála után leginkább szólókarrierjére összpontosított, az old school funkot a nu soullal és hiphoppal ötvöző dalai pedig megtalálták az utat a közönség szívéhez. 2019-es jazztavaszos koncertjén pedig a magyar rajongókat is elvarázsolta.

Ida Nielsen & Band
Fotó: Müpa/Kotschy Gabor

A Müpa Home koncertjei megtekinthetők a Müpa honlapján és hivatalos YouTube-csatornáján.

Solati Music: Debut

április 16. (péntek) 20.00–21.45

Müpa Home

Közreműködők: Tzumo Árpád, billentyűs hangszerek; Pocsai Kriszta, ének; Heilig Tamás, basszusgitár; Toni Snétberger, dob

Vendég: Snétberger Ferenc, gitár

További információk: itt.

Az esemény Facebook-oldalán itt.

Sophie Brown & Blahalouisiana Moon Band

április 17. (szombat) 20.00–22.00

Müpa Home

További információk: itt.

Az esemény Facebook-oldalán itt.

Ida Nielsen & Band

április 30. (péntek) 20.00–21.30

Müpa Home

Ida Nielsen, basszusgitár, ének; Kuku Agami, rap; Phong Le, billentyűs hangszerek, ének; Oliver Engqvist, gitár, ének; Patrick Dorcean, dob, elektronika

További információk: itt.

Az esemény Facebook-oldalán itt.

Mi a Müpa?

A Müpa Magyarország egyik legismertebb kulturális márkája és egyik legmodernebb kulturális intézménye, mely egyedülálló módon fogja össze a különböző művészeti ágakat: helyet ad komoly-, kortárs, könnyű-, jazz- és világzenének, operának, új cirkusznak, táncnak, irodalomnak, filmnek egyaránt. A Müpát 2005-ben azért hívták életre, hogy magas színvonalú, minőségi kulturális eseményeket nyújtson széles és igen változatos közönség számára különböző műfajokban. Az intézmény alapvető feladata – a hazai és európai művészeti hagyományok tiszteletben tartásával – az új irányok és irányzatok bemutatása és közérthetővé tétele, úgy az ínyenc, mint a szélesebb közönségnek is befogadható, magas szintű élmény megteremtése.

A Müpa a hazai és nemzetközi élvonalba tartozó művészek előadásain túl új művek létrehozását kezdeményezi és támogatja. Kiemelt szerepet játszik a nemzetközi kulturális kapcsolatok ápolásában, a hazai kulturális célok megvalósításában, illetve a magyar előadóművészek nemzetközi megismertetésében. Tevékenysége nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a jövő nemzedékének fiataljai is egyre szélesebb körben váljanak tudatos kultúrafogyasztó felnőttekké. Mindezt inspiráló, párbeszédet generáló, kérdéseket felvető művészeti eseményekkel és szolgáltatásokkal, az élményre, kreativitásra és interakcióra építő újszerű programok bemutatásával teszi.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.