Kulturális kavalkádot ígér a Szentendrei Teátrum

Tizenhárom Kossuth-díjas művész és számos fiatal, pályakezdő alkotó produkcióiból, nyolc bemutató előadással alakult ki a Szentendrei Teátrum idei programja, új állandó helyszínen és frissen kinevezett, új igazgatóval. Június 6-án a SzentendREstart ingyenes nyitókoncert várja a közönséget.

Munkatársunktól
2021. 05. 28. 21:24
null
Rost Andrea Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hosszú kényszerpihenő után igazi felüdülés várt mindazokra, akik részt vettek a Szentendrei Teátrum évadbejelentő sajtótájékoztatóján. Több újdonságról is szót kell ejtenünk, az első talán az igazgató személye: Lőrinczy György három hete kapta meg a kinevezését. A második, nem kevésbé fontos változás pedig az, hogy 2021 nyarán a MűvészetMalom lesz a programok állandó helyszíne. Lőrinczy György elmondta, hogy ki fogják használni az épület adottságait: „Izgalmas ódon falai rejtélyes ajtókkal, ablakokkal adják az előadások természetes, egyedi hátterét, ahol kétszáz fős nézőtérrel miniamfiteátrum épül.”

Exkluzív kulturális kavalkádot állítottak össze, amelyben ötvözik a hagyományokat a kortárs művészetekkel, a minőség, a sokszínűség, az egyediség, az összművészetiség jegyében várják a közönséget. A mintegy harminc esemény között lesz opera, koncert és crossover program, és természetesen színházi előadások is készülnek.

Rost Andrea és Bényei Tamás előadtak egy részletet a készülő, Dalok a lányszobámból című összeállításból
Fotó: Teknős Miklós

A Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége országos Grand opening koncertsorozatához csatlakozva június 6-án a SzentendREstart ingyenes nyitókoncert várja a közönséget. A programon kizárólag környékbeli művészek lépnek fel, az Erkel-blokkot a szigeten élő világhírű baritonista, Molnár Levente és a Szentendrén élő Fischl Mónika képviseli. Pilisszentlászlóról Szvorák Katalin és az Ötödik Évszak zenekar zenél, a Sárik Péter Trió és Falusi Mariann pedig a jazz műfajával színesítik az örömkoncertet.

Az évadnyitó gála egy különleges könyvbemutató lesz: június 25-én 50+2 címmel a színház ötven évét összefoglaló tanulmánykötet tartalmát többek között Molnár Piroska, Mester Viktória és Makranczi Zalán ismertetik.

A nyár folyamán különlegesnek ígérkezik Rost Andrea Hot Jazz Banddel közös, Dalok a lányszobámból című összeállítása, amelyben új arcát mutatja a Kossuth-díjas szoprán: népszerű magyar slágereket és filmzenék áthangszerelt verzióit adja elő. A Kaláka együttes és Bogdán Zsolt színművész (Kolozsvár) szcenírozott, zenés Kányádi-estje sem lesz hétköznapi produkció, nemkülönben Herczku Ágnes népdalénekes koncertje, amelybe színházi elemeket is vegyít. De találkozhatunk majd a Forte Társulattal, sőt a Déryné program is képviselteti magát a MűvészetMalomban A falu rossza című előadásával. A Coopera társulatával együttműködésben pedig a két szerepben a világszerte ismert művészházaspárral Mester Viktóriával és Molnár Leventével Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operáját láthatjuk majd.

Mester Viktóriát és Molnár Leventét A kékszakállú herceg vára Bartók-operában láthatja majd a közönség
Fotó: Teknős Miklós

Vannak tehát változások, de megtartották a Teátrum azon hagyományát, hogy a színházi produkciókat ismert nevek és fiatal, kísérletező, végzős művészeti egyetemisták képviselik. Wolfram Lotz: A nevetséges sötétség című hangjátéka nyomán íródott különleges darabot Dohy Balázs rendezi és Szokol Judit – Fabacsovics Lili Csend-etűdök ősbemutatójának is a Teátrum ad helyet.

A felolvasószínházi bemutatók utáni Nyílt Fórumon színházi szakemberek elemzik a műveket.

A Feledi Project Hat tánc című táncelőadása zárja az évadot, amelyből a fentiekben csak egy kis szeletet emeltünk ki. A Szentendrei Teátrum programfüzete ITT elérhető, válogassanak kedvükre, és lehetőségeik szerint látogassanak el minél több alkalommal a MűvészetMalomba.

A Szentendrei Teátrum idei évadának kulcsszereplői a sajtótájékoztató utáni csoportképen
Fotó: Teknős Miklós

Az idei rendezvénysorozat létrejöttét részben Szentendre önkormányzata, részben pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap pályázati forrásai fedezik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.