Kutatható a Bahart fotóarchívuma

A korábban nem publikált fotókon főleg a két világháború közötti kikötőépítések, parti munkák és a balatoni, tóparti közlekedésben dolgozók társadalmi helyzetét bemutató életképek láthatók.

Magyar Nemzet
2019. 09. 03. 6:55
null
Balatoni kotróhajó munkában a két világháború közötti időszakban Fotó: Közlekedési Múzeum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Páratlan balatoni képanyagot digitalizált a nyár végére a megújuló Közlekedési Múzeum. A korábban nem publikált fotókon főleg a két világháború közötti kikötőépítések, parti munkák és a balatoni, tóparti közlekedésben dolgozók társadalmi helyzetét bemutató életképek láthatók.

Az intézmény együttműködési megállapodást kötött a Balatoni Hajózási Zrt.-vel (Bahart) a Siófokon őrzött archív anyagainak átadásáról és az abban szereplő fényképnegatívok digitalizálásáról, katalogizálásáról, kutathatóvá tételéről, ennek nyomán kilencdoboznyi anyag került a múzeumba.

Balatoni kotróhajó munkában a két világháború közötti időszakban
Fotó: Közlekedési Múzeum

Az év elején átadott tekintélyes fotóanyagot a múzeum digitalizálási műhelye, muzeológusai, archívumi szakemberei aprólékos munkával dolgozták fel, ennek köszönhetően most egy unikális fényképanyag vált közkinccsé.

A képek többsége 1930 és 1940 között a Balatoni Kikötők Magyar Királyi Felügyelőségénél keletkezett, de a mahartos (Magyar Hajózási Részvénytársaság) és bahartos időkben született tételek is szerepelnek a gyűjteményben.

A korai képek szerzője valószínűleg Kaáli Nagy Dezső kultúrmérnök, aki a Balatoni Kikötők Magyar Királyi Felügyelőségének alapítója és 1934-ig vezetője volt. A tudományosan feldolgozott és kutathatóvá tett anyag nemcsak mérnöki szempontból értékes, fontos a műszaki kultúra és az ipari örökség megőrzése szempontjából is.

A gyűjtemény néhány darabját a Közlekedési Múzeum honlapján, a Közlekedésimúzeum.hu/hu/Bahart címen lehet megtekinteni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.