Lajkó Félix, az Ötödik Évszak és Lakatos Mónika a világzenei listákon

Három magyar előadó, Lajkó Félix, az Ötödik Évszak és Lakatos Mónika is szerepel a világ legrangosabb világzenei toplistájának (World Music Charts Europe) a legfrissebb, februári listáján.

mti
2021. 02. 04. 16:00
null
20201104 Budapest Lakatos Mónika énekesnő kapta idén a Womex Artist Awardot Fotó Bach Máté (BPM) Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A több mint 25 ország ötven rádiós világzenei szakembere által havonta összeállított WMCE-listán februárban a Lajkó Félix & Band Start című albuma a 7. helyen található, az Ötödik Évszak Ne rejtsd el című anyaga pedig a 13. – közölte a két lemezt gondozó Fonó Records csütörtökön az MTI-vel. Lakatos Mónika és a Cigány Hangok Hangszín című lemeze, amely a Folk Európa kiadásában jelent meg, a WMCE-lista 17. helyére kúszott.

A Womex-életműdíjas Lakatos Mónika
Fotó: Bach Máté

A februári listát az izraeli Liraz vezeti Zan című lemezével (kiadó: Glitterbeat), a második helyen a cseh Tara Fuki áll Motyle című albumával (Indies Scope), a harmadikon pedig a hazánkban is jól ismert, görög Szofia Lambropulu a Sisyphus című koronggal (Odradek).

A vajdasági hegedűvirtuóz, Lajkó Félix és csapata a régió három további világzenei listájára is felkerült: a Transglobal World Music Charts februári kiadásán a 20. helyen szerepel, január óta a 6. helyen jegyzik a Balkan World Music Charts negyedéves listáján, emellett a Start felkerült egy cseh listára is, amelyen jelenleg a 11. helyen található. Lajkó Félix november elején megjelent anyagát az öttagú zenekarával több emlékezetes koncert után vette fel. Az albumon új Lajkó-szerzemények, inspiráló zenefolyam hallható.

Lajkó Félix állandó szereplője a világzenei sikerlistáknak
Fotó: Havran Zoltán

A három évvel ezelőtt egyfajta világzenei supergroupként alakult Ötödik Évszak bemutatkozó lemeze a Ne rejtsd el. A csapat muzsikájában a magyar népi hagyományok és a francia sanzon találkozik. A dalok alapját a Kárpát-medencei népzene adja, ebből nyitnak az improvizatív műfajok felé. Az együttesben Izabella Caussanel énekel, mellette Hegedűs Máté (hegedű), Csoóri Sándor Sündi (brácsa, hosszúnyakú tambura, koboz, ének), Zimber Ferenc (cimbalom) és Szabó Csobán Gergő (bőgő, ének) játszik. Az Ötödik Évszak októberben koncertet adott a budapesti online világzenei expo (Womex) showcase programjában.

Az Ötödik évszak zenekar
Fotó: Fonó

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.