Lajkó Félix és a Volosi lemeze a Songlines éves albumlistáján

Az év legjobb tíz lemeze közé választotta Lajkó Félix és a lengyel Volosi közös albumát a legrangosabb világzenei szaklap, a brit Songlines.

Forrás: MTI2019. 11. 22. 20:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Songlines a nemzetközi világzenei színtér meghatározó felülete, véleményformáló, szakmailag igényes fóruma. Best Albums of the Year listáján szerepelni komoly elismerésnek számít, idén a hazai kiadású albumok közül csak a Lajkó/Volosi anyag került rá – közölte a lemez kiadója, a Fonó Budai Zeneház pénteken az MTI-vel.

A brit magazin 2017-ben zenei díjára terjesztette fel Lajkó Félixet, aki a legjobb művész kategóriában a négyes végső listán szerepelt – végül nem ő nyert, hanem a szenegáli énekes, Baaba Maal.

A vajdasági hegedűvirtuóz, Lajkó Félix és a lengyel Volosi albuma 2019 májusában jelent meg, röviddel ezután feljutott valamennyi fontos nemzetközi toplistára: a World Music Charts Europe (wmce.de) dobogósa volt két hónapon keresztül, de előkelő helyen értékelte a Transglobal Worls Music Charts és a régió zenéit szemléző Balkan World Music Charts is. A lemez megjelenését a Felczak Alapítvány támogatta.

A népszerű lengyel népi-klasszikus vonósbanda, a Volosi menedzsere 2017-ben vetette fel az együttműködés lehetőségét Lajkó Félix-szel. Első közös koncertjük Varsóban volt, majd nagy sikerrel játszottak az Akvárium Klubban a Budapest Ritmón.

„Korábban nem hallottam róluk, de elsőre működött a dolog a közöttünk élőben is. Koncertrepertoárunkban a Volosi és az én számaim is szerepelnek, egymás dolgaira improvizálunk. Többször játszottam már Lengyelországban, az ottani közönség az egyik legjobb, amellyel valaha szembenéztem: igényes és közben nagyon hálás” – mondta korábban Lajkó Félix az MTI-nek.

A Volosiban Krzysztof Lason (hegedű), Stanislaw Lason (cselló), Zbigniew Michalek (hegedű), Robert Waszut (nagybőgő) és Jan Kaczmarzyk (brácsa) játszik. A 44 éves Lajkó Félix 1994-ben adta ki első lemezét. A hazai koncerthelyek mellett világszerte fellépett és sikereket aratott, számos ismert együttessel dolgozott együtt, írt zenét színházi előadáshoz, filmhez. Főszerepet játszott Mundruczó Kornél Delta című filmjében, 2008-ban a Magyar Filmszemlén elnyerte a legjobb eredeti filmzenéért járó díjat. Róla forgatta Jancsó Miklós a Játssz Félix, játssz! című kisfilmjét. 2013-ban megjelent citerás albuma, a Mező vezette a világzenei lemezek listáját, a World Music Chartsot.

Lajkó Félixet hamarosan két koncerten is hallhatja a budapesti közönség: újévi koncertjén, január 2-án zenekari felállással lép fel a Müpában, két nappal később pedig szólókoncertet ad a Zeneakadémia nagytermében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.