Lapra szerelt problémák és hasznos stratégiák

Családi kirakós, figyelem, türelem — ezek a hívószavai a Duna tévén újraindult Családi kör című sorozat következő epizódjának, amelyben a mozaikcsaládok hétköznapjai állnak majd a középpontban. A vasárnap esténként 21 órakor képernyőre kerülő beszélgetős sorozat műsorvezetői is családtagok: Rókusfalvy Pál és lánya, Rókusfalvy Lili. Ők faggatják a hétről hétre változó témák kapcsán a meghívott hírességet és a pszichológus szakértőt, Geszvein Erikát.

Bonczidai Éva
2019. 04. 04. 10:18
null
Apa és lánya műsorvezető párosa: Rókusfalvy Pál és Lili Fotó: MTVA/Zih Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Televízió műsorán 1974-től 1994-ig ugyanezen az Arany János-verset idéző címen futott az a sorozat, amely szintén hétköznapi problémák körüljárását tűzte ki célul: egy kis tévéjátékszerű didaktikus filmecskében szembesítették a nézőt egy-egy nevelési problémával vagy családi konfliktushelyzettel, majd Kelemen Endre szakértők véleményét kérte ki erről. A megújult Családi kör múlt hétvégén startolt egy sokunkat érintő témával: a kütyük jelenléte a család életében.

A pörgőbb ritmusú új műsorban is megtartották azt a gyakorlatot, hogy színészekkel eljátszatott rövid jelenetekkel példázzák a téma kapcsán felmerülő helyzeteket, most épp azt, hogyan tölti ki a gyermekek és felnőttek napjait a kütyükhöz kötözöttség: volt itt képernyőbámulás vacsora közben, esti meseolvasás helyetti rajzfilmnézés, iskolai zaklatás a virtuális térben megosztott videó által, telefonfüggés miatti figyelmetlenségből adódó autóbaleset. Egy lapra szerelt lakásban élő lapra szerelt családot láttunk – valóban pusztán illusztráció az életük.

Talán a néző reakciója is ugyanaz, mint az első meghívotté: „ennyire nem gáz nálunk a helyzet” – mondta Nagy Tímea olimpiai bajnok párbajtőröző és háromgyerekes anya az első kisfilm után. (Tudni lehet, hogy a további adások vendége lesz többek között Kecskés Karina színésznő és férje, Szalai László szemész főorvos, valamint Csepregi Éva énekesnő is.)

Apa és lánya műsorvezető párosa: Rókusfalvy Pál és Lili
Fotó: MTVA/Zih Zsolt

Az első részhez – a szituáció kedvességén túl – semmi pluszt nem tett hozzá az, hogy apa és lánya (Rókusfalvy Pál és Rókusfalvy Lili) vezeti a műsort, Geszvein Erika szakértői magyarázatai pedig néhány hasznos és bölcs szempont beemelése mellett jó párszor csupán szakszerűbb megfogalmazásban tálalták ugyanazt, amit a meghívott vendég szerethető egyszerűséggel felvázolt. A műsor erénye, hogy megoldási stratégiát is kínál, és több-kevesebb sikerrel törekszik elkerülni az irritáló didaktikusságot.

Abból kiindulva, hogy hány pszichológiai könyvet találunk a hazai piacon, hány népszerű blog tárgyalja ki a kommunikációs csapdahelyzeteket a családban, közösségi oldalakon hányszor osztanak meg sztárpszichológusok által kínált életvezetési tanácsokat, van igény az ilyen önreflexióra késztető műsorokra. A téma kétségkívül fontos, a készítők szándéka szerint a műsorvezetők a meghívott vendégekkel olyan kérdésekre keresik a választ, mint hogy mit jelent számunkra a család; mi történik, ha éppen ez a közeg sérül; hogyan óvhatjuk, illetve tehetjük újra hátországgá. De talán erre a típusú tükörbe nézésre nem vasárnap esténként vágyik az ember, ezért is hasznos, hogy az adás a Mediaklikk.hu oldalon máskor is megnézhető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.