Látványos csíksomlyói bővítések és felújítások

Ferenc pápa csíksomlyói látogatására felújítják és kiegészítik a csíksomlyói nyeregben a Hármashalom-oltárt. A kegyhely Facebook-oldalán hétfőn közzétették a látványterveket.

null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápa csíksomlyói látogatására felújítják és kiegészítik a csíksomlyói nyeregben a Hármashalom-oltárt. A kegyhely Facebook-oldalán hétfőn közzétették a látványterveket. A felújítás terveit Bogos Ernő műépítész készítette.

A Romkat.ro portál beszámolója szerint kivakolják az oltár sekrestyés részét, hogy az alkalmas legyen a koncelebráló főpapok számára. A régi, korhadt színpadot lebontják, helyére újat építenek, s azt be is fedik.

A felújítást földmunkával és tereprendezéssel zárják. A szervezőktől a vatikáni liturgikus bizottság kérte, hogy a pápai szentmisére fedjék be a pódiumot. Mivel előreláthatólag a nyeregben, de a templom előtti téren is jóval nagyobb tömegre számíthatnak, mint a búcsúk alkalmával, kibővítik a hangosítási eszközöket, új és több ülőalkalmatosságot készíttetnek a kórusnak, a papságnak, a sajtó munkatársainak, illetve a meghívottaknak.

A Ferenc pápa által celebrált szentmise június elsején 11 óra 30 perckor kezdődik majd. A liturgián az énekek, imádságok és könyörgések magyarul is elhangzanak, de lesznek román, valamint latin nyelvű liturgikus részek is.

A pápa egyedi miseruhát fog viselni, amelyet a szatmárnémeti Sabău-Trifu Cristina egyházművész tervezett, s ő is készíti el. A kazulán rajta lesz a csíksomlyói Szűzanya és a kegytemplom, a hátoldalán a romániai pápalátogatás logójával és mottójával együtt.

A misén részt vevő hatvan püspök számára is készülnek erre az alkalomra miseruhák, négy diakónusnak pedig új dalmatikák a szentatya miseruhájához hasonló mintákkal.

A misét koncelebráló papok stólákat kapnak ugyancsak ezzel a mintázattal – számolt be egy korábbi írásában a Székelyhon hírportál. A szentmisére több mint százezren regisztráltak, az eseményre Magyarországról zarándokvonat indul.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.