Szobor a magasban a nap és a szél energiáját használva

A legnagyobb független kortárs művészeti esemény, az OFF-Biennále Budapest harmadik kiadását április 24. és május 31. között rendezik meg. Ezen tizennégy, erre az alkalomra megvalósuló projekten keresztül járják körbe a Levegőt! hívószó különféle művészeti olvasatait.

2021. 02. 18. 7:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor József Attila Levegőt! című, 1935-ben írt versét választották az OFF-Bien­nále harmadik kiadásának kiindulópontjául a szervezők, nem sejtették, hogy címadásuk milyen új jelentésrétegekkel bővül a 2020-as esztendő folyamán, ahogy azt sem, hogy a világjárvány miatt egy évvel el kellett halasztaniuk az eseményt. Úgy tűnik, a levegő – és vele együtt a lélegzés – metaforája idén legalább olyan erős felszólítást jelez, mint a vers születésének pillanatában. A szervezők lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint az OFF-Biennálén szereplő projektek nem csupán rámutatnak a világunkban jelen lévő problémákra, hanem a kritikán túlmenően hol utópisztikus, hol játékos, hol nagyon is kézzelfogható javaslatokkal élnek.

A Levegőt! cím pedig nem kétségbeesett segélykérés, és nem is csak követelés, hanem felszólítás mindannyiunk számára.

Arra utal, hogy a tiszta levegőért, szabadságunk védelméért, képzeletünk felszabadításáért tennünk kell, nagy levegőt véve most kell munkához látnunk. Csak így, közösen tudjuk megőrizni és megteremteni azokat a helyzeteket és helyeket, ahol szabadon lehet lélegezni.

Az OFF elsősorban az önszerveződő, hosszú távú, több művészeti ágon vagy kulturális területen átívelő projekteknek kíván platformot biztosítani. Kiemelt cél volt ebben a kiadásban, hogy a jelent kritikusan szemlélő, ugyanakkor a jövő lehetőségeit kutató, azt illetően valamilyen javaslattal, vízióval élő munkák valósulhassanak meg, amelyek a maguk eszközeivel részt kívánnak vállalni közös ügyeink alakításában. A tizennégy projektet az OFF kurátori stábja független szakemberek bevonásával, nyilvános pályázat során választotta ki, s most néhányat bemutatunk közülük. Az egyik legizgalmasabb projekt az Aerocene Explorer felfújható, lebegő szobor, amely fosszilis energiák nélkül, pusztán a nap és a szél energiáját használva emelkedik a magasba. A művet a Massachusetts Institute of Technology meteorológus kutatóival fejlesztette ki Tomás Saraceno. A tudományos megfigyeléseiről és lenyűgöző installációiról ismert Saracenót a világ legbefolyásosabb művészei között tartják számon. A projekt egyik változata az Alberto Passavento és Saraceno által kezdeményezett Museo Aero Solar, amely a helyi közösségeket vonja be, hogy használt nejlonszatyrokból közös munkával alkossák meg saját ballonjukat, amelyet aztán felreptetnek a levegőbe.

A Kartali Asszonykórus tagjai népdalokon keresztül mesélnek rendszerváltásokról Forrás: OFF-Biennálé Budapest

A Hírdalcsokor elnevezésű projekt Magyarország gazdag népi, népzenei hagyományából merít, és különböző generációkhoz tartozó nők tapasztalatain keresztül beszél a vidéki élet kihívásairól.

Alicja Rogalska, a Londonban élő lengyel képzőművész, Erdődi Katalin kurátor és Annus Réka népdalénekes a kartali asszonykórussal dolgoztak együtt a Pest megyei nagyköz­ségben.

Az együttműködés eredményeit az OFF-Biennále részeként egy kiállítás, egy kiadvány és köztéri performanszok formájában mutatják be az alkotók, a kórus közreműködésével. Az Egyedüllét méhekkel című projekt azt vizsgálja, hogy a kaptár építészeti rendszere hogyan alakult az idők során, és az mennyiben hasonlít az ember számára létrehozott építészetre.

Somogyi Hajnalka, a biennále alapítója és vezetője a közleményben úgy fogalmaz, hogy a pandémiás helyzetben nem látják még, milyen formában tudják megvalósítani a terveiket. Mindenesetre akár városszerte megrendezett kiállítások és események, akár online tartalmak, akár a kettő kombináció­ja lesz idén tavasszal az OFF, a legnagyobb öröm mégiscsak az, hogy harmadik alkalommal is megvalósul, és ismét alkalmat ad arra, hogy a művészet kimozdítson, felrázzon, kérdezzen, perspektívát nyújtson, közösséget teremtsen és hidat verjen egy élhetőbb jövő felé.

Bővebb információkért érdemes figyelni az OFF közösségi oldalát is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.