Lengyel állami kitüntetést kapott Zsille Gábor

Lengyel állami kitüntetést kapott Zsille Gábor, a József Attila-díjas és Térey-ösztöndíjas költő, műfordító tegnap vette át a Lengyel Köztársaság Lovagkeresztje kitüntetést Budapesten. Erről a díjazott pénteken tájékoztatta az MTI-t.

MTI
2021. 05. 28. 16:05
null
Oravecz Péter, Ughy Szabina, Zsille Gábor, Simon Adri Fotó: Csákvári Zsigmond
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök által adományozott elismerést a járványhelyzet miatt idén nem Varsóban, hanem a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetségén vehette át a négy magyar díjazott csütörtökön – olvasható a közleményben.

A másik három díjazott Dürr Sándor nyugalmazott diplomata; Kövesdi Hanna, a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke; valamint Zsombok Lajos, lengyeltóti polgármestere.

Mint írják, az indoklás szerint Zsille Gábor a díjat a Lengyel Köztársaságnak tett szolgálataiért, valamint a két nép kulturális kapcsolatainak elmélyítése érdekében végzett műfordítói és népszerűsítő munkásságáért kapta.

Zsille Gábor József Attila-díjas költő, műfordító, publicista, szerkesztő 1972-ben született Budapesten. Tanulmányait az Esztergomi Hittudományi Főiskolán, a Szegedi Hittudományi Egyetemen és a Pécsi Hittudományi Főiskolán folytatta. 2005 és 2008 között a Magyar Írószövetség Műfordítói Szakosztályának titkára; 2014-től a Magyar Napló folyóirat versrovatának szerkesztője.

Önálló verseskötetei közé tartoznak a 2009-ben megjelent Amit kerestünk, valamint a 2019-ben kiadott Készülődés című kötet. Prózai munkássága részeként többek között 2007-ben adták ki Krakkói jegyzetek című művét, 2017-ben pedig a Lengyel kultúrkincsek című esszésorozatot. Művei 77 lírai és prózai antológiában szerepelnek – áll az összegzésben.

Zsille Gábor (jobbról a második) egy felolvasóesten
Fotó: Csákvári Zsigmond

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.