LGT-feldolgozások a Csík zenekar ünnepi koncertjén

A Csík zenekar már több mint harminc éve a magyar népzenei élet egyik meghatározó szereplője. A népszerű együttes a nemzeti ünnep alkalmából, március 15-én este különleges hangulatot varázsol az M2 Petőfi TV képernyőjére, koncertjükön a forradalomhoz és a szabadságharc szellemiségéhez illeszkedő dallamok is felcsendülnek.

Magyar Nemzet
2021. 03. 13. 18:30
null
2021.03.01. Budapest Akusztik koncert tv felvételén a Csík zenekar vendégeként Karácsony János zenész (b1). A tv felvétel az A 38-as hajon készült. Fotó: Zih Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A részben népzenét, részben népzenei elemeket is felhasználó könnyű- és világzenét játszó Csík zenekart az eltelt három évtized alatt több rangos zenei díjjal jutalmazták. Megkapta többek között a Fonogram – Magyar zenei díját, a Prima Primissima díjat és a Kossuth-díjat is.

Az együttes 2020-ban izgalmas vállalkozásba kezdett: soha nem adott még ki olyan lemezt, amely csak feldolgozásokat tartalmazott, ráadásul egy zenekar dalaiból válogatva. A kilenc dalt tartalmazó albumon az LGT-kompozícióit hallhatjuk a rájuk jellemző népzenei elemekkel átitatott hangzásvilágban. – A dal a miénk című lemez többek között abban különbözik más tribute produkcióktól, hogy a megidézettek is közreműködtek. Az album anyagát 2020 tavasz végén kezdtük összerakni, amikor a koronavírus-járvány első hulláma után már ezt megtehettük. Kicsit finomítottunk néhány korábbi verzión, volt, hogy kicseréltünk egy-egy akkordot, az anyagot pedig élőben játszottuk fel – idézi Csík Jánost az MTVA közleménye.

A Csík zenekar és Karácsony János az Akusztik Legendák színpadán
Fotó: MTVA/Zih Zsolt

Az Akusztik Legendák színpadán Karácsony János James lesz a vendégük, akivel több szerzeményt is előadnak. A koncert egyik különlegességeként a Loksi című 1980-as lemezről átemelt Áldd meg a dalt „csíkosított” változatában a kalotaszegi hajnalit a szerző, Karácsony János énekli. A népdal felcsendülésekor az együttes ugyanazokat a harmóniákat játssza, amelyek az eredeti LGT-számban hallhatunk: – Csodálatos együtt muzsikálni azokkal, akiknek a zenéjén felnőttem – tette hozzá Csík János.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=xvu7HVpb9SI&t=12s[/embed]

A koncertet március 14-én 22 órakor a Petőfi Rádióban, március 15-én 22.10-kor pedig az M2 Petőfi TV-n követhetjük.

 

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=-mPUvBPWogM&t=56s[/embed]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.