Liberális össztűz Stephen Kingre

Stephen King kijelentése egy normális világban nem keltene nagy feltűnést, hisz az embereket az érde­meik, nem pedig egyéb ­jellemzőik szerint kellene megítélni a művészeti életben.

Pataki Tamás
2020. 02. 03. 9:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Művészeti témákban soha nem venném figyelembe a diverzitást. Csakis a minőséget. Szerintem nem lenne helyes, ha ezt másképp gondolnánk – írta a minap Twitter-oldalán Stephen King amerikai író, a horrorregények fejedelme az Oscar-díjak kapcsán, hisz maga is tagja az amerikai filmakadémiának, így szavazhat az Oscar-jelöltekre.

Szavai miatt durván megtámadta őt a liberális közvélemény, King pedig magyarázkodásba kezdett. A cseppet sem baráti tüzet azért kapta, mert a szavait úgy értelmezték, hogy a faji, nemi és szexuális diverzitás témaként nem fontos, nem kell erre figyelni, pedig az író, mint később a The Washington Postba írt cikkében kifejtette, mindezen csak azt értette, hogy a tehetségre kell figyelni. Stephen Kinget durva, alpári vagy finomabb kritikák sora érte a mondataiért, ami azért különösen furcsa, mert a horrorregények fejedelme közismerten a liberális művészvilág tagja, Donald Trump amerikai elnök gyakori bírálója. Az ellene indult támadások azért különösen ijesztők, mert ezek alapján úgy tűnik, mintha a hollywoodi liberális világ úgy működne, mint egy kommunista párt, ahol jaj a különutasoknak vagy azoknak, akik árnyaltabban gondolkodnak bármilyen kérdésről.

Stephen King kijelentése egy normális világban nem keltene nagy feltűnést, hisz az embereket az érde­meik, nem pedig egyéb ­jellemzőik szerint kellene megítélni a művészeti életben, azonban Hollywoodban forró témának számít a faji és nemi identitás, valamint a szexuális irányultság kérdése. King végül is magyarázkodásba kezdett, amelynek során kifejtette, hogy „most jobb a helyzet, mint nyolc éve volt, amikor az 5700 szavazónak 94 százaléka fehér volt, a Los Angeles Times szerint ebből 77 százalék volt a férfi és 54 százalékuk hatvanévesnél idősebb volt. Ebben az évben a szavazók 32 százaléka nő, és a kisebbségi tagok az összes tag 16 százalékát teszik ki.”

Mivel az akadémiai tagság nem évül el, a korfa bírálata kissé furcsának hangozhat, de King továbbment és hangsúlyozta, hogy a jelenlegi rendszerben a „fehér embereknek lejt a pálya”. A téma azért aktuális, mert sokan az idei Oscar-jelöltek kapcsán felháborodtak azon, hogy kevés a nő és a színes bőrű közöttük. A jelölésekről az Amerikai Filmakadémia több mint hatezer tagja dönt, és ebben Stephen Kingnek is csak egy szavazata van. „Hol állok én a diverzitás kérdésében? A válasz: fehér, férfi, öreg és gazdag vagyok. (Nem gazdagként nőttem fel, és dolgoztam már minimálbérért is, de most az vagyok.) Ezt abszurd lenne vitatni és ugyanannyira abszurd lenne az, ha bocsánatot kellene kérnem emiatt. Az első két vonás genetikai, és a két utóbbi az idő, a nagy bosszúálló munkája.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.